Het kennisoverdrachtproject energiebesparing met moderne laserbronnen biedt financiële voordelen. Dit blijkt uit het kennisoverdrachtproject energiebesparing met moderne laserbronnen dat in oktober afloopt.
De besparingen bij aanschaf van een moderne laserbron ten opzichte van de bestaande lasersnijmachine lopen uiteen van 30.000 euro tot in één geval zelfs 66.000 euro per jaar. Dit zijn besparingen die elk jaar achter elkaar gerealiseerd gaan worden bij overgang op een moderne laserbron. Wel is het zo dat deze besparingen onvoldoende zijn om een jonge machine per direct te vervangen door een moderne lasersnijmachine. Het is interessant voor bedrijven die willen starten met lasertechniek of die hun machine in de komende drie jaar toch al willen gaan vervangen.
Een bedrijfsbezoek van een adviseur van het Laser Applicatie Centrum (LAC) kwam het project ten goede. Er zijn ongeveer 100 bedrijfsbezoeken afgelegd in de periode 2011 tot nu.
Groei van aanbod
En ondanks dat de leveranciers meestal niet erg positief staan ten opzichte van de moderne laserbronnen en vooral de CO2-laserbron nog sterk promoten, is wel een sterke groei in het aanbod van lasernijmachines met een moderne laserbron: Trumpf, Amada, Ermaksan, Promotec, Bystronic en ook Micro lasersystems. Dit toont aan dat ook de leveranciers de voordelen van de moderne laserbronnen niet voor zich houden. Voor de ondernemer betekent dit dat hij nu vrij kan kiezen welke laserbron hij in zijn lasersnijmachine wil hebben. En voor onafhankelijke informatie is het Laser Applicatie Centrum nog steeds een goede bron.
Het project – in 2011 gestart – kennisoverdrachtproject energiebesparing met moderne laserbronnen loopt in oktober dit jaar af. In dit project werd aan ondernemers kennis verstrekt waarmee zij konden beoordelen of de inzet van moderne laserbronnen (de fiber-, disk- of moderne diodelaser) in hun bedrijf kosten kon besparen.
De website www.modernelaserbronnen.nl zal actief blijven en zal ook door het Laser Applicatie Centrum de komende jaren actueel gehouden worden. In het project zijn verder zes seminars georganiseerd, is een workshop voor verdieping georganiseerd en zijn ongeveer 100 bedrijven bezocht door een adviseur van het Laser Applicatie Centrum voor bedrijfsindividueel advies. Het project is ondersteund door de Provincie Overijssel
Zuidberg Techniek
De Zuidberg bedrijven zijn volop in beweging. Naast de succesvolle lancering van Zuidberg Tracks wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen voor nieuwbouw in Ens. Het staalbedrijf is gespecialiseerd in de productie, assemblage en co-engineering van metalen constructies.
Mede op basis van gesprekken met het Laser Applicatie Centrum is het bedrijf van plan in de nieuwbouw een lasersnijmachine met een moderne laserbron aan te schaffen. Overigens gaat het bedrijf daadwerkelijk investeren in drie lasersnijmachines, waarvan twee met een CO2-laser en één met een moderne fiberlaser voor het snijden van het dunnere plaatwerk. Een en ander valt samen met de bouw van een nieuw platenmagazijn waarvan in oktober de eerste paal wordt geslagen. Zuidberg is overtuigd van de voordelen van deze moderne laserbronnen. En hoewel de Zuidberg StaalService meer de dikkere platen snijdt, is een moderne laserbron toch aantrekkelijk genoeg om er in te investeren. Daarmee gaat de Zuidberg groep in tegen de trend waarbij de moderne laserbronnen alleen voor dunne plaat wordt geadviseerd door de leveranciers.