Actueel

‘Moeilijkste tijd Twentse maakindustrie komt nog door personeelsgebrek en gevolgen oorlog’

De Verenigde Maakindustrie Oost (VMO) voorspelt dat de maakindustrie in Twente zware tijden te wachten staat. Personeelsgebrek, de impact van de oorlog in Oekraïne en de stokkende aanvoer van materiaal en onderdelen wegen zwaarder op de maakindustrie dan de coronacrisis. 

‘Er komt een heel lastige periode aan’, zegt Rob van den Nieuwboer, voorzitter van de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO), in Tubantia. ‘De winstgevendheid van tal van bedrijven in de metaal en elektro komt zwaar onder druk te staan, omdat alle kostenverhogingen die zich aandienen niet allemaal meteen kunnen worden doorberekend. Als het vroeger slecht ging, was er te weinig werk. Nu zijn het gebrek aan personeel en de hoge energiekosten, in samenhang met een tekort aan onderdelen en componenten, in veel bedrijven de oorzaak van grote problemen.’

Schrikreactie

Op basis van contacten met hun leden maak de organisatie op dat de maakindustrie nauwelijks last heeft gehad van de coronacrisis. ‘In de eerste weken was er even een schrikreactie, maar de opdrachten kwamen al snel weer binnen. Van onze leden is er de achterliggende twee jaren slechts één failliet gegaan en dat faillissement was niet corona-gerelateerd. De meeste maakbedrijven hebben gewoon goed gedraaid de laatste twee jaar en daar dreigt nu in snel tempo verandering in te komen’, zegt VMO-directeur Petra Deterink eveneens in Tubantia.

Bij de VMO zijn 140 metaalbewerkingsbedrijven, producenten van elektronicaproducenten, machine- en systeembouwers en andere MKB-bedrijven in Twente aangesloten. De bedrijven hebben samen 4.000 werknemers op de loonlijst en draaien een omzet van ruim 700 miljoen euro omzet.

Kennis delen om oplossing te vinden

Onderlinge informatie-uitwisseling tussen de leden kan helpen om problemen op te lossen, volgens Van Nieuwboer. ‘Vorige week hadden we een gesprek met directies van bedrijven die veel staal verbruiken en die nu een probleem hebben. Want veel van dat staal komt uit Rusland en Oekraïne. Grote hoeveelheden staal bestellen lukt niet meer, maar kleine beetjes bij verschillende leveranciers in heel Europa, blijkt nog wel te lukken. Zeker als je adressen uitwisselt. Dat is dan een tip waar ieder z’n voordeel mee kan doen.’

Tubantia voer ter ondersteuning van de conclusie van de belangenvereniging ook nog de getuige op van kunststoffenfabriek Mekufa uit Vroomshoop. Dat bedrijf wordt geplaagd door een personeelstekort, hoge energieprijzen en schaarste aan materialen. Voor de productie wordt veel gebruik gemaakt van aluminium dat onder andere uit Rusland komt. ‘Aluminium kostte eind 2020 2,41 euro per kilo en nu 6,50 euro. Een rechtstreeks gevolg van de oorlog in die landen en alle ellende die daarmee gepaard gaat’, vertelt eigenaar Niels Peters.

De redactie

Recent Posts

Hydrauliek veilig ontluchten of drukloos maken met Safety Bucket

De Hydraulic Safety Bucket wordt gebruikt om een hydraulische installatie of component veilig te kunnen…

1 dag ago

Omron + Dassault Systèmes op tour door Europa

Omron Industrial Automation en Dassault Systèmes starten dit najaar de ‘Make It Excellent’-tour door Europa met…

1 dag ago

Partnership Heudra en Rodin Machining

Rodin Machining, een snelgroeiende metaalbewerker gespecialiseerd in CNC draaien- en frezen, kondigt een strategisch partnership…

2 dagen ago

Productie in Duitse machinebouw zakt onverwacht in 2024

De productie in de Duitse machinebouwsector zal in 2024 naar verwachting met acht procent dalen,…

2 dagen ago

Aandacht kleine bedrijven voor online veiligheid vermindert

Digitale veiligheid blijft in de samenleving en economie van levensbelang. Het algemene kennisniveau en de…

2 dagen ago

Valk Welding breidt Europees netwerk uit met Finse vestiging

Valk Welding heeft zijn netwerk uitgebreid met een filiaal in Finland. Dat maakte de specialist…

3 dagen ago