Mogelijke uitbreiding ASML in Eindhoven

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

ASML, fabrikant van chipmachines, gaat mogelijk uitbreiden op de Brainport Industries Campus (BIC) Noord in Eindhoven. Dat blijkt uit een raadsvoorstel van gemeente Eindhoven. De uitbreiding van ASML is een reactie op de toenemende vraag naar geavanceerde halfgeleidertechnologie en zal naar verwachting ongeveer twintigduizend nieuwe arbeidsplaatsen opleveren.

Foto: ASML

ASML denkt voor de uitbreiding aan BIC omdat hier het netwerk van toeleveranciers in de sector bij elkaar zit. ASML en de gemeente Eindhoven gaan samen de mogelijke uitbreiding op het noordelijke gedeelte van de BIC onderzoeken. Dit ligt vlakbij de luchthaven van Eindhoven en is momenteel nog in ontwikkeling.

‘In BIC Noord ligt een potentiële capaciteit van circa veertig hectare uitgeefbaar gebied. De uitbreiding van ASML op BIC Noord biedt kansen om BIC sneller te ontwikkelen en eindafnemer (als OEM-er, Original Equipment Manufacturer) en toeleveranciers samen met onderwijspartners letterlijk dichter bij elkaar te brengen,’ aldus gemeente Eindhoven.

Het rijk, provincie en de regio investeren tot 2030 2,51 miljard euro in publieke voorzieningen in Brainport Eindhoven en omgeving en in een landelijk talentplan. Hiermee wil het kabinet ASML binnen Nederland houden. Dit geld kan dienen voor het verbeteren van de infrastructuur en faciliteiten die nodig zijn bij de uitbreiding van ASML.

Voor- en nadelen

De uitbreiding draagt bij aan economische groei in de regio, net als een verhoging van de werkgelegenheid, zowel direct bij ASML, als indirect bij toeleveranciers. Verder maakt de aanwezigheid van ASML de regio ook aantrekkelijker voor andere (high-tech) bedrijven. Samenwerkingen met onderwijsinstellingen worden versterkt, wat leidt tot betere onderwijsprogramma’s en meer stageplaatsen en onderzoeksmogelijkheden.

Tegelijkertijd brengt de uitbreiding ook wel enkele uitdagingen met zich mee. Zo kunnen de snelle groei en uitbreiding druk leggen op de lokale infrastructuur, waaronder wegen, openbaar vervoer en huisvesting. Dit kan onder andere leiden tot hogere woonkosten en een mogelijke afname van de leefbaarheid in de regio.

Ondanks plannen voor duurzame ontwikkeling, kan de uitbreiding verder leiden tot milieu-impact, zoals verhoogde uitstoot, verstoring van lokale ecosystemen en verhoogde vraag naar natuurlijke hulpbronnen.

ASML en gemeente Eindhoven gaan nu samen de mogelijkheid van de uitbreiding onderzoeken. Zo spelen er nog zaken als de beschikbaarheid van stroom, huisvesting, ontsluiting van het wegennet en stikstofuitstoot.

Goed nieuws

‘Goed nieuws dat ASML haar intentie heeft uitgesproken om de kantoren en onderzoeks- en productiefaciliteiten verder uit te breiden op de Brainport Industries Campus (BIC) in Gemeente Eindhoven. Deze uitbreiding bevestigt het vertrouwen in ons Nederlandse vestigingsklimaat en onderstreept de steun van het kabinet aan de chipsector. ASML staat wereldwijd aan de top van de microchipindustrie en speelt een sleutelrol in zowel ons economisch landschap als onze veiligheid. Hun besluit om verdere investeringen in ons land te maken, versterkt onze positie als een toonaangevend centrum voor hightech innovatie. ASML is bovendien belangrijk voor de regio als samenwerkingspartner van honderden toeleverende (mkb-)bedrijven. Het kabinet, in samenwerking met regionale partners, investeert 2,5 miljard euro om de groei van de chipindustrie in de Brainport Eindhoven te ondersteunen. Deze investeringen richten zich op het ontwikkelen van talent, het verbeteren van de bereikbaarheid en het stimuleren van woningbouw. We zetten ons in voor een stabiel ondernemingsklimaat waarin bedrijven zoals ASML kunnen groeien en bloeien. De continuïteit van overheidsbeleid is hierbij cruciaal,’ stelt Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *