Categories: Actueel

Mona Keijzer neemt Metaalunie Industrievisie 2019 in ontvangst

Volgens Koninklijke Metaalunie is het MKB-metaal cruciaal voor een innovatief en krachtig economisch klimaat in Nederland, omdat zij nieuwe producten bedenken en die op een slimme manier produceren. Voor een gezonde Nederlandse maakindustrie zien zij graag dat de overheid een gedegen industriebeleid voert. Goed beleid kan de Nederlandse maakindustrie ondersteunen en stimuleren. Dit vraagt om een actieve, op deze sector toegespitste ondersteuning.

Productiviteit

Koninklijke Metaalunie vraagt de overheid maatregelen te nemen die zich richten op verhoging van de productiviteit door slimmer produceren. Beleid dat er op gericht is dat de sector optimaal waarde kan creëren voor de Nederlandse economie. Beleid dat nationaal aanbesteden door de overheid en het bedrijfsleven stimuleert. Enerzijds onder het mom van ‘Proud to buy Dutch’, maar ook denkend aan arbeidsomstandigheden, milieu of overheidssubsidiering in lage lonen landen.

‘Nederland heeft een overheidsbeleid nodig dat zich richt op het actief stimuleren van productie- en waardecreatie in Nederland. Metaalunie werkt graag samen met de overheid aan maatregelen die de productiviteit van de mkb-metaalbedrijven versterkt. In onze welvarende, maar ook vergrijzende samenleving is groei van de arbeidsproductiviteit noodzakelijk om het welvaartsniveau niet alleen vast te kunnen houden, maar ook te laten stijgen’, aldus Fried Kaanen, voorzitter van Koninklijke Metaalunie.

Procesinnovatie

De komende jaren moet de nadruk op de stimulering van procesinnovatie worden gelegd. De implementatie van nieuwe, vaak digitale, technologieën in de bedrijfs¬processen van mkb-maakbedrijven is noodzakelijk om de verwachte productiviteit¬stijging te realiseren. ‘Deze implementatie blijft structureel achter door te hoge kosten van investeringen, te zware inzet van mensen bij de implementatie en te hoge kosten voor extern advies’, laat Kaanen weten. ‘Innovatie stimuleren is op zich positief, maar daarnaast moet meer focus worden gelegd op de realisatie van procesinnovaties door de mkb-maakbedrijven.’

Circulair

Mkb-maakbedrijven verbruiken relatief weinig energie. Dit laat onverlet dat het besparen van energie en de verduurzaming van de opwekking aandacht behoeft. De binnenlandse maakindustrie kan een enorme bijdrage leveren aan de klimaatopgave door ‘lokaal’ te produceren voor bijv. wind op zee en land, PV-installaties en smart-grids. Een circulaire maakindustrie borgt bovendien dat grondstoffen behouden blijven, waaronder de zeldzame metalen die nodig zijn voor duurzame energieopwekking. Een circulaire binnenlandse maakindustrie vermijdt een enorme CO2-uitstoot elders in de wereld.

Regelgeving

Metaalunie geeft mee aan de overheid dat zij moeten zorgen voor eenduidige regels, die goed door het mkb te hanteren zijn. Deze moeten vervolgens worden gehandhaafd. Een goede MKB-toets voor nieuwe regels kan hierbij helpen. De regels moeten vervolgens aansluiten bij de Europese regels, zodat er een gelijk speelveld binnen Europa ontstaat. Te zware lokale regels op milieu- en bestemmings¬plangebied maken het ondernemers in de maakindustrie onnodig moeilijk.

Europa

Verder hamert Metaalunie over versterking van de positie van de Nederlandse mkb-maakbedrijven in de Europese markten, met daarbij aandacht voor de ons omringende landen. Door de gematigde groei van de consumptie in Nederland moet het groeipotentieel voor de Nederlandse MKB-maakbedrijven worden gezocht in de uitbreiding van de export. De innovatieve kracht en de flexibiliteit van de mkb-maakbedrijven moeten benut worden door gerichte exportondersteuning en het wegnemen van drempels voor het mkb.

 

De redactie

Recent Posts

Subsidie om werknemers meer uren te laten werken

Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…

6 uur ago

Kleineondernemersregeling versoepeld

De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…

8 uur ago

Extra miljoenen voor Defensie-industrie

Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…

8 uur ago

TNO en Universiteit Twente slaan handen ineen voor Twentse chipindustrie

Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…

8 uur ago

TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT inspireren scholieren voor bouw en techniek

Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…

11 uur ago

Staalmarkt kijkt met spanning naar 2025

De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…

12 uur ago