Mondiaal zeer diverse ontwikkelingen in staalprijzen

Terwijl de staalprijzen in de spotmarkt enigszins onder druk staan, proberen de staalproducenten hun prijzen voor levering uit nieuwwalsing in juni te verhogen. ArcelorMittal heeft voor warmgewalste coils een verhoging van 20 euro per ton aangekondigd, daarmee strevend naar een niveau van circa 460 tot 475 euro. Het Hongaarse Dunafer en Metinvest uit Ukraine berichtten een verhoging van 10 euro en proberen in Oost-Europa een niveau van 430 tot 440 euro te bereiken.

Dat schrijft Novio Staal in haar Staaljournaal van april. Het prijsniveau in Europa loopt daardoor aardig uiteen. In West-Europa worden voor warmgewalste coils prijzen genoteerd rond de 440 tot 460 euro. Echter in Centraal-Europa noteert het prijzen van circa 420 tot 430 euro per ton. Hetzelfde kan gezegd worden over Zuid-Europa.

USA

Kijkend naar andere werelddelen ziet Novio Staal nog meer opmerkelijke verschillen. In de USA scoren de fabrieken hogere prijzen. Daar zijn de voorraden laag, trekt de conjunctuur aan, hebben de inkopers zeer matige aankopen gedaan en is de import van materiaal stabiel te noemen. Gevolg is dat de Amerikaanse producenten in de rij gingen staan om prijsverhogingen aan te kondigen. Leek die prijsstijging in maart nog weg te smelten, inmiddels is dat weer naar boven gecorrigeerd. Voor warmgewalste rollen staal worden daar inmiddels prijzen genoteerd rond de 660 tot 690 dollar per ton, wat overeenkomt met circa 480 tot 500 euro.

Azië

In Azië daarentegen proberen de fabrieken weliswaar ook de prijzen te verhogen, maar de markt wil daar niet aan. Sterker nog: de eerder aangekondigde prijsstijgingen werden niet gerealiseerd en inmiddels ziet Novio her en der juist weer wat lichte dalingen. De belangrijkste oorzaken van de negatieve ontwikkelingen in China zijn de nog steeds groeiende overcapaciteit en de zwaar tegenvallende vraag.

China produceerde in het eerste kwartaal van 2014 weer meer ruwstaal (ruim 200 miljoen ton) dan in dezelfde periode in 2013 en alleen al in maart werd er 70 miljoen ton gefabriceerd, wat een stijging van 2,2 procent betekent ten opzichte van maart vorig jaar. Dit terwijl de vraag juist achterbleef en mogelijk ook laag zal blijven, want de Chinese regering heeft naar verluidt geen plannen om de economie middels publieke investeringen te gaan stimuleren.

Europees sentiment

De Amerikaanse fabrieken lukt het kennelijk wel de verlangde prijsverhogingen door te voeren, maar in Europa is het sentiment echter anders. Insiders hier verwachten niet dat bijvoorbeeld de door ArcelorMittal gewenste verhoging gerealiseerd zal kunnen worden, maar men denkt eerder aan een aanhoudende stabiele situatie of heel misschien een kleine prijsstijging. Als dat laatste gebeurt betekent het wel een trendbreuk in vergelijking met andere jaren. Anderzijds is die mogelijk lichte verhoging wel verklaarbaar vanwege de opgeleefde economieën in de EU, waardoor de vraag naar staal verbeterd is, de Europese fabrieken hun orderportefeuilles dus beter gevuld zien en levertijden wat uitlopen.

World Steel Association

Bijvoorbeeld twee Duitse fabrieken, ThyssenKrupp Steel en Salzgitter, beweren hun boeken voor walsing in het tweede kwartaal gesloten te hebben. Ook verwacht de World Steel Association dat de behoefte aan staal wereldwijd de komende jaren gestaag met 3 procent zal toenemen. Bovendien herstellen de schrootprijzen zich licht. Met andere woorden: de condities om hier een prijsstijging door te voeren lijken ideaal te zijn. Tegelijkertijd staan de grondstofprijzen nog enigszins onder druk en is op korte termijn daarvan geen herstel te verwachten. Naar verwachting zal de markt zich tegen verhogingen gaan verzetten en is het de vraag hoe vasthoudend de fabrieken bij de onderhandelingen zullen zijn.

Novio Staal geeft voor april 2014 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 440-455
  • Koudgewalste coils: 520-540
  • Sendzimir verzinkte coils: 525-560
  • Kwartoplaten: 530-545

In maart 2014 waren de Novio Staal (fabrieks-) staalprijzen 0 – 15 euro per ton hoger.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *