Mondiale staalmarkt positief over groei

‘De wereldwijde economie heeft te kampen met toenemende onzekerheid over hoe de onrust in de financiële markten zich verder zal ontwikkelen en hoe dat de échte economie verder beïnvloedt. In onze voorspelling voor 2012 en 2013 gaan we er van uit dat de groeilanden de groei blijven aanzwengelen. Met de gezonde economische basis van de opkomende landen in combinatie met de ernstige tekorten op het gebied van infrastructuur en woningen in de ontwikkelingslanden voorzien we een aanhoudende gezonde groei in de vraag naar staal voor de komende jaren.’ Met die woorden schetst dr. Edwin Basson, directeur-generaal van de World Steel Association (WSA) op verzoek van Vraag en Aanbod het algemene beeld.

VS grootste groeier

Uit de laatste cijfers van de WSA blijkt ook dat de staalproductie in de wereld in de eerste jaarhelft met 767 miljoen ton nog altijd een procent hoger ligt dan vorig jaar. De sterkste groei komt dit keer niet van China maar van de Verenigde Staten waar met name de auto-industrie de productie weer flink opvoert om aan de toenemende vraag te voldoen. De Chinezen nemen echter nog altijd bijna de helft van zowel de productie als het verbruik voor hun rekening.


In de maand juni ging het bijvoorbeeld weer om 60 miljoen van de in totaal 128 miljoen ton geproduceerd staal. Basson: ‘De verzwakking van de Chinese economie zal alleen daarom al gevolgen hebben voor de wereldwijde staalvraag. Het zal dus interessant zijn om te zien hoe de Chinese staalsector reageert op de wat inzakkende vraag. Op korte termijn kunnen we een bepaalde overproductie en een overschot aan voorraden verwachten waardoor druk op de staalmarkt zal ontstaan.’ Op de vraag of die druk, in combinatie met de problemen in Europa, ook tot lagere staalprijzen zal leiden gaat Basso nadrukkelijk niet in: ‘Wij praten niet over prijzen.’

Basson blijft voor de toekomst van staal echter positief gestemd. Hij wees er onlangs tijdens een conferentie in Beijing op dat het verbruik van staal per hoofd van de bevolking blijft toenemen. Lag dat verbruik in 2001 op 150 kilo, tien jaar later was het al weer toegenomen tot 220 kilo. ‘De groei van de wereldbevolking vormt dus op zich al een aanjager voor de staalvraag.’ De WSA berekent daarbij dat de staalproductie zelf wereldwijd aan twee miljoen mensen werk biedt met daarnaast nog eens zeker dubbel zo veel indirecte banen. ‘De bouw van wolkenkrabbers is mogelijk door staal. Bovendien maken we dat materiaal steeds lichter. In 1937 was 83.000 ton nodig voor de Golden Gate Bridge in San Francisco, nu zou de helft volstaan’, aldus Basson.


Voor de situatie dichter bij huis, hier in Europa, verwijst de topman van de WSA naar de European Steel Association Eurofer. Daar stelt directeur-generaal Gordon Moffat ‘dat er de laatste tijd eigenlijk alleen maar slecht nieuws is voor de maakindustrie en daarmee voor de staalsector’. Hij doelt daarmee op het zwakke vertrouwen, zowel bij de consument als het bedrijfsleven, in combinatie met de financiële en kredietproblemen. Daarnaast neemt ook de export af door problemen elders in de wereld. Hierdoor is het Europese staalverbruik in de eerste jaarhelft negen procent lager uitgekomen dan het toch al lage peil van 2011. ‘We verwachten dat de tweede helft op dat peil van vorig jaar zal stabiliseren’, aldus Moffat. Maar voor de nabije toekomst blijft ook hij optimistisch: ‘Ons basisscenario is nog altijd een bescheiden verbetering van de business cyclus in 2013 die ook zal leiden tot een pick-up van het staalverbruik. Het vertrouwen en de toegang tot financiering zullen echter moeten verbeteren om de markt weer echt op gang te brengen.’

Kartelpolitie

Houden zowel de Wereld- als de Europese staalorganisatie zich verre van de prijzen – vanwege de altijd loerende hete adem van de kartelpolitie -, het Britse staalbureau MEPS kan zich wel over die prijzen uitlaten. MEPS concludeert zonder meer dat de staalprijzen in de hele wereld vorige maand zijn ingestort. ‘In 25 van de 28 landen die wij volgen daalden de prijzen.’ Dat komt onder meer door de daling van de grondstoffenprijzen en een overvloed aan staal uit landen die door de crisis zelf te veel hebben.


Vooral de laatste weken dalen met name de prijzen voor ijzererts sterk, waarbij wordt voorzien dat de maand augustus de sterkste daling sinds vorig jaar oktober zal laten zien. Handelaren op de internationale staalbeurzen voorzien ook niet dat ijzererts op korte termijn weer duurder zal worden. Dat kan er volgens hen en MEPS echter wel toe leiden dat de staalfabrikanten hun grondstofvoorraden toch weer op peil willen brengen waarmee de cyclus toch weer in beweging zou komen en de neerwaartse druk op de prijzen, ook van staal, wat kan omslaan.

World Steel Association

European Steel Association  

Ruud Peijs

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

12 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

15 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

16 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

16 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

16 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

17 uur ago