Van der Hoeven stimuleert innovatieprojecten als deze. Tijdens deze bijeenkomst maakte zij bekend 5,1 miljoen extra beschikbaar te stellen voor de herstructurering van het oostelijk deel van het RDM-terrein.
Het middelpunt van de RDM Campus is de voormalige machinehal RDM Innovation Dock. RDM Innovation Dock is een monumentale industriële hal met een oppervlakte van circa 23.000 m2.
‘De doelstelling van RDM Campus is om bedrijven en kennisinstellingen als het Albeda College bij elkaar te brengen en de samenwerking te stimuleren op het gebied van innovatieve en creatieve projecten’, aldus Peter Otting, vestigingsmanager Albeda College. ‘Zo wordt ruim 12.000 m2 beschikbaar voor bedrijven die een kennisrelatie willen aangaan met de onderwijsinstellingen.’
Diverse partijen, waaronder hoofdaannemer Dura Vermeer, zijn verantwoordelijk voor de totstandkoming van de RDM Campus. Zo heeft lastechnische groothandel Multiweld een opdracht voor de bouw van de lasschool binnengehaald via een aanbesteding van het Albeda College.
Arjen Engelen, directielid Multiweld over deze opdracht. ‘De bouw van de complete lasschool op het RDM Campus is de grootste opdracht uit de vijftienjarige geschiedenis van Multiweld. Dit project is het visitekaartje waarmee we aan de markt laten zien in staat te zijn grote projecten als deze succesvol af te ronden’, aldus Engelen.
Account manager Multiweld Hans Lazet: ‘Al in een vroeg stadium hebben wij toeleveranciers als Lincoln Electric, Cepro en PELO Industrietechniek betrokken bij het project. Deze partijen hebben ruime ervaring in het realiseren van grote opdrachten en werken slechts met de meest innovatieve producten.’
De RDM Campus moet een aantrekkingskracht hebben op scholieren, studenten en het bedrijfsleven. Multiweld heeft dan ook samen met Lincoln Electric, Cepro en PELO Industrietechniek een ‘State of Art’ lasschool gerealiseerd met in totaal 51 lasboxen, allen voorzien van een verse lucht aansluiting waarop de lasser een freshair systeem kan aansluiten. Deze zorgt voor een toevoer van schone lucht naar de volautomatische lashelmen.
Naast een moderne en veilige werkomgeving creëren, was één van de eisen te komen met energiezuinige oplossingen. ‘Wij hebben gekozen voor een lasrookafzuiging met een start-stop automaat waarmee de verontreinigde lasrook wordt afgezogen. Deze zorgt voor inschakeling wanneer het lasproces start en schakelt zichzelf uit zodra het lasproces wordt beëindigd. De decentrale besturing bespaart veel energie, omdat afzuiging van warme lucht in de wintermaanden wordt tegengegaan’, aldus Lazet.
Het totale project omvat anderhalve kilometer leidingwerk, waarvan in elke lasbox aftakkingen zijn geplaatst voor de lasrookafzuiging en de benodigde industriële gassen.
De lasschool biedt de mogelijkheid voor diverse lasprocessen. Zo zijn er ruimtes ingericht voor het lassen met electroden, MIG/MAG lassen, TIG lassen, autogeen lassen en onder poederdek lassen. Daarnaast zijn vier ruime PIM boxen geplaatst, evenals twee grote slijpcabines.
Het Albeda College heeft lange tijd de intentie gehad om de meest moderne lasschool te creëren. Nu Multiweld de laatste hand aan het project legt, kan geconcludeerd worden dat het met succes wordt afgerond. De werknemers en studenten van het Albeda College zien dan ook uit naar het moment van ingebruikname.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…