Actueel

Na coronadip werkt VDL Groep aan herstel

Na stevig te zijn geraakt door de gevolgen van de coronapandemie in 2020 heeft VDL Groep in de eerste helft van 2021 gewerkt aan herstel. Omzet en resultaat van het industriële familiebedrijf met het hoofdkantoor in Eindhoven zijn ten opzichte van 2020 gestegen. Vergeleken met 2019 blijven de cijfers achter. Voor de tweede helft van 2021 blijven uitdagingen van formaat actueel, bijvoorbeeld rond de verkrijgbaarheid van materialen.

Na de eerste zes maanden van 2021 bedraagt de gecombineerde omzet 2,5 miljard euro, een stijging van 25 procent ten opzichte van de 2,0 miljard euro na het eerste halfjaar van 2020. Vóór de coronacrisis, na het eerste halfjaar van 2019, noteerde VDL een gecombineerde omzet van 2,9 miljard euro, zestien procent meer dan nu. Het nettoresultaat is na de eerste twee kwartalen van 2021 gestegen van 25 miljoen euro vorig jaar naar 69 miljoen euro nu (2019: 76 miljoen euro). De orderportefeuille van VDL Groep (exclusief de divisie Autoassemblage) is gestegen van 1.365 miljoen euro in week 1 van 2021 naar 1.631 miljoen euro in week 37. Het aantal medewerkers is sinds eind 2020 (15.464) licht gegroeid naar 15.505 medewerkers.

Vertrouwen

‘Door onze strategie van spreiding van risico’s door diversificatie van activiteiten zien we dat het herstel na het coronajaar 2020 heeft ingezet’, stelt president-directeur Willem van der Leegte. ‘Dat geeft vertrouwen. Desondanks blijven we door de gevolgen van de coronacrisis, mondiale handelsconflicten en economische en conjuncturele ontwikkelingen (zoals hoge inflatie en lage rente) kampen met stevige uitdagingen. Zo resulteren onevenwichtige toeleveringsketens in de beperkte verkrijgbaarheid van materialen en componenten. Deze ontwikkelingen gaan tevens gepaard met schommelingen in de prijzen van materialen. Omstandigheden die extra stuurmanskunst vergen van onze bedrijven.’

Toeleveringen

De omzet van de divisie Toeleveringen is van 703 miljoen euro medio vorig jaar gestegen naar 885 miljoen euro. Deze stijging van 26 procent is met name te verklaren doordat de VDL-bedrijven die actief zijn in de hightech zeer goed zijn voorgesorteerd op de groei van klanten. De inzet van de afgelopen jaren op hoogwaardige innovatie heeft deze positie verder versterkt. De orderportefeuille van de divisie Toeleveringen is gestegen.

Autoassemblage

De omzet van VDL Nedcar staat na twee kwartalen op 1.125 miljoen euro. Dat is ten opzichte van de 903 miljoen euro van een jaar geleden een stijging van 25 procent.
Waar door de coronacrisis aanvankelijk de mondiale marktvraag naar nieuwe auto’s is afgenomen, is de productie bij VDL Nedcar in Born gedurende het eerste halfjaar verschillende werkdagen noodgedwongen gestaakt wegens een tekort aan elektronische componenten. Met alle betrokkenen wordt constructief overleg gevoerd over het inhalen van dit productieverlies.

Met het binnenhalen van nieuwe opdrachtgever Canoo is een belangrijke eerste stap gezet om de toekomst van VDL Nedcar op de langere termijn zeker te stellen. Voor deze Amerikaanse start-up gaat VDL Nedcar in ieder geval in 2022 en 2023 16.000 voertuigen bouwen. De intentie is dat, afhankelijk van de marktvraag, het volume voor de jaren daarna zal toenemen.

VDL Nedcar streeft naar het tegelijkertijd bedienen van meerdere opdrachtgevers. Op dit moment vinden er gesprekken plaats met geïnteresseerde partijen. Het produceren van auto’s voor zowel start-ups als voor gevestigde merken is de ambitie, evenals de lokale assemblage van batterijpakketten en het verbreden van de activiteiten in de waardeketen, zoals prototyping, homologatie en sales & aftersales, al dan niet in samenwerking met partners. Het bouwen van volledig elektrische voertuigen bij VDL Nedcar sluit naadloos aan bij de brede mobiliteitspropositie van VDL Groep.  

Bussen

De omzet van de divisie Bussen is met 28 procent gestegen, van 146 miljoen euro een jaar geleden naar 187 miljoen euro. De orderportefeuille van deze divisie is gedaald. De coronacrisis houdt de divisie Bussen, en met name de touringcar-activiteiten, flink in de greep. Positief is dat Europese klanten touringcars van VDL in toenemende mate inzetten in het openbaar vervoer. De touringcarmarkt zal de komende jaren nodig hebben om van de gevolgen van de pandemie te herstellen. Hoewel VDL al beschikt over de lichtste touringcar met het laagste verbruik in de markt, investeert VDL volop in de doorontwikkeling van toekomstige generaties touringcars.  

Doordat overheden, als concessieverlener of als directe klant, moeten zorgen voor een structureel dekkend ov-netwerk en klimaatdoelen niet willen vertragen, blijven openbaarvervoerbedrijven middels nieuwe zero emissie-voertuigen inzetten op verduurzaming van de vloot. VDL is als voorloper op het gebied van elektrische mobiliteit goed gepositioneerd.

Eindproducten

De VDL-bedrijven die onderdeel uitmaken van de divisie Eindproducten hebben in het eerste halfjaar van 2021 gezamenlijk 305 miljoen euro omgezet ten opzichte van 232 miljoen euro in dezelfde periode van 2020. Deze stijging van 28 procent kan worden verklaard door herstel van de  als gevolg van de coronacrisis teruggelopen marktvraag. De orderportefeuille van de divisie Eindproducten is gestegen.

Vooruitzichten

Vanaf het prille begin van de coronacrisis is duidelijk dat de gevolgen van de pandemie in de hoogwaardige maakindustrie gaan over de beschikbaarheid van drie factoren: materialen, medewerkers en marktvraag. Om te kunnen produceren, dienen deze drie factoren tegelijkertijd én in voldoende mate aanwezig te zijn. De verwachting is dat ook gedurende het tweede halfjaar van 2021 uitdagingen van formaat actueel zullen blijven, bijvoorbeeld rond onevenwichtige toeleveringsketens en specifiek voor wat betreft de verkrijgbaarheid van materialen. Naast behoud van werkgelegenheid blijft VDL Groep volop inzetten op investeringsprogramma’s op de gebieden innovatie, elektronica en digitalisering. 

De redactie

Recent Posts

USA in a day moet succes op de Amerikaanse markt brengen

Ongeacht de uitslag van de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen, blijft de Verenigde Staten een belangrijke handelspartner…

13 uur ago

Column Joachim Driessen: Hoe productief is Afas?

Het zal u niet ontgaan zijn: Afas, de softwaremaker uit Leusden voert vanaf volgend jaar…

19 uur ago

Precisiebeurs focust op internationale samenwerking

De 23e editie van de Precisiebeurs, de vakbeurs voor high- en ultraprecisietechnologie, staat weer voor de…

19 uur ago

Hydrauliek veilig ontluchten of drukloos maken met Safety Bucket

De Hydraulic Safety Bucket wordt gebruikt om een hydraulische installatie of component veilig te kunnen…

5 dagen ago

Omron + Dassault Systèmes op tour door Europa

Omron Industrial Automation en Dassault Systèmes starten dit najaar de ‘Make It Excellent’-tour door Europa met…

5 dagen ago

Partnership Heudra en Rodin Machining

Rodin Machining, een snelgroeiende metaalbewerker gespecialiseerd in CNC draaien- en frezen, kondigt een strategisch partnership…

6 dagen ago