Categories: ActueelMarktprijzen

Na neerwaartse trend, dreigen er hogere staalprijzen

Die bescheiden neerwaartse trend werd veroorzaakt doordat er even wat meer importen de Zuid-Europese havens bereikten, waardoor in de EU-landen om de Middellandse Zee er behoorlijk wat druk op de prijzen voor staal in handelskwaliteit werd gelegd. Inmiddels zijn echter de meeste Europese staalfabrieken voor levering in het derde kwartaal volgeboekt en hebben diverse staalmakers zelfs gereserveerde hoeveelheden voor het vierde kwartaal met wel een derde teruggebracht. Dat zou er op kunnen wijzen dat de fabrieken de orderboeken goed gevuld hebben en daardoor een sterke onderhandelingspositie bij de prijsbesprekingen hebben.

Daar komt nog bij dat het Italiaanse ILVA in september haar warmbandstraat voor onderhoud gaat stilleggen, waardoor voornamelijk in Italië minder warmgewalste coils zullen worden geleverd.

Importheffing

Boven de markt hangt ook nog de dreiging van anti-dumping maatregelen . In augustus zal de EU-Commissie komen met een besluit over een aanvullende importheffing op koudgewalst staal uit onder andere Azië en een onderzoek naar oneerlijke concurrentie bij de import van o.m. Chinese en Russische warmgewalst staal loopt al.
Een dergelijke importheffing zal echter vooral de Oost-Europese staalfabrieken in Polen en Tsjechië treffen. Omdat zij veel van hun voormateriaal uit Rusland en Oekraïne betrekken is de verwachting dan ook dat zij zich zullen verzetten tegen een mogelijke importheffing net zoals een groep bedrijven uit Zuid-Europa dat inmiddels gedaan heeft. Die laatste club pleit bij de Europese Commissie om geen importmaatregelen te nemen teneinde de vrije handel in staal niet te frustreren en exorbitante prijsstijgingen te voorkomen.

China gemaand

De voorzitter van de Europese Commissie heeft alvast China nadrukkelijk gemaand wat te gaan doen aan de bestaande productieovercapaciteit en het dumpen van Chinees staal op de Europese markt. In de eerste helft van 2016 exporteerde China een recordhoeveelheid van 57,12 miljoen ton staal. De druk op het land om de productiecapaciteit te beperken wordt nog groter nu ook India aangekondigd heeft meer importbeperkende maatregelen tegen Chinees staal te gaan implementeren.
De volle orderboeken bij de Europese fabrieken, de niet erg interessante importprijzen, de inmiddels ook weer stijgende prijzen in de Chinese markt en de onzekerheid over wel of geen importheffingen binnen de EU maakt de marktsituatie erg onoverzichtelijk en onzeker. ABN AMRO schrijft deze maand in haar Industriële Metalen Monitor te verwachten, dat de prijzen in het derde kwartaal stabiel zullen blijven, maar zegt niets over het vierde kwartaal. Anderen zijn echter van mening, dat er weldegelijk importheffingen zullen komen en als dat zo is de prijzen in het vierde kwartaal verder omhoog zullen gaan.
In Zuid-Europa circuleren aanbiedingen van Iraans warmgewalst materiaal, echter met prijzen net onder het actuele Europese niveau. Brazilië biedt momenteel koudgewalste coils aan tegen een weliswaar wat lager niveau dan voor EU-materiaal actueel geoffreerd wordt, maar wel met een levertijd van december 2016.

Samenwerking Tata Steel en ThyssenKrupp

Het marktbeeld is dat er voldoende vraag is, maar dat over het algemeen de kopers een wat meer afwachtende houding zijn gaan aannemen, onzeker als men is over het prijsniveau na de zomer. Wat ook erg interessant gaat worden is hoe de besprekingen tussen Tata Steel en Thyssen Krupp Steel zullen gaan verlopen. Eerstgenoemde heeft inmiddels het bericht over de besprekingen tot samenwerking bevestigd. Tevens wordt binnenkort meer nieuws verwacht over de overname van ILVA door hetzij ArcelorMittal tezamen met Marcegaglia hetzij door de Italiaanse fabriek Arvedi. Wat dat betreft zal de zomer van 2016 in meer opzichten een spannende periode gaan worden.


NovioStaal geeft per 15 juli 2016 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

• Warmgewalste coils: 420 – 435

• Koudgewalste coils: 505 – 540

• Sendzimir verz. coils: 555 – 595

• Kwartoplaat: 510 – 540


Daarmee is halt toegeroepen aan het stijgen van de circa fabrieksprijzen sinds februari 2016 . De huidige prijzen zijn echter nog steeds fors hoger dan in februari; van 100 tot wel 150 euro per ton hoger (Sendzimir verz. coils). In juni 2016 bleven de circa fabrieksstaalprijzen gelijk of waren tot 15 euro lager.

 

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago