Actueel

Nationale Cobot Dag moet cobot populairder maken

De Nationale Cobot Dag 2022 vindt plaats op 16 november. Het relatief kleine percentage van cobots in de totale robotmarkt heeft grotendeels te maken met onbekendheid: 90% van de markt is niet op de hoogte van het potentieel van collaboratieve robots voor hun bedrijf. Daar probeert de Nationale Cobot Dag verandering in te brengen.  

Er is de afgelopen jaren veel geschreven over robots die ons gaan helpen, maar ook over robots die onze banen overnemen en zelfs over robots die ons overnemen. Er wordt gelukkig ook steeds meer geschreven over de cobot, de collaboratieve robot. Maar wat ons betreft nog niet genoeg.  Cobots zijn de robots waar we mee samenwerken. Ze zijn veilig om naast te staan, ze zijn licht, goedkoop (in vergelijking met industriële robots) en flexibel.

Cobots stellen ons in staat om te werken met een robot, in plaats te werken als een robot. De Nationale Cobot Dag, die plaatsvind bij Olmia Robotics in Tiel, is in het leven geroepen om de bekendheid van cobots te vergroten en acceptatie te bevorderen. Op deze dag laten bedrijven die zich bezig houden met cobots zien wat de voordelen zijn van cobots en welke mogelijkheden er zijn om repeterende taken te automatiseren met cobots. Maak kennis met diverse merken cobots, met hun applicaties, welke tools en toebehoren er zijn om van de cobot het flexibel inzetbare gereedschap te maken dat het is.

Prijzen dalen

De verwachting is dat de vraag naar cobots in het komende decennium zal toenemen met meer dan 50 procent doordat al dit jaar zo’n 30 procent van alle nieuwe implementaties van robots uitgevoerd worden met cobots. Ook de ontwikkelingen rondom grijpers, sensoren en rekenkracht gaan snel en de prijzen ervan blijven dalen. Daardoor dalen ook de prijzen voor complete cobotsystemen.

In veel van de industrieën worden fabrikanten geconfronteerd met een toenemende vraag naar aangepaste, geïndividualiseerde producten, voor de lage kosten per eenheid zoals die bestaan in massaproductie. Deze ontwikkeling is zichtbaar in de auto-industrie, maar ook in de elektronica-industrie, de metaalindustrie en in toenemende mate in waren zoals kleding, schoenen, meubels en andere producten. Dit heeft geleid tot ‘mass customization’, het gebruik van computergestuurde fabricage, waarbij cobots een grote rol (gaan) spelen. Cobots maken reshoring – het terughalen naar het westen van productiewerk uit lagelonenlanden – mogelijk. Enkelstuk of kleine producties, just-in-time voor de prijs van serieproductie, zonder 6 weken wachttijd voor de boot uit China. Hiermee houden fabrikanten controle over levertijden en kwaliteit.

Bereikbaar voor maakindustrie

De lage drempel voor acceptatie qua kosten, betekent dat kleine tot middelgrote organisaties in de maakindustrie kunnen profiteren van deze nieuwe technologie. Met dit nieuwe vermogen om automatisering te schalen, kunnen kleinere fabrikanten nu concurreren met concurrerende fabrieken in ontwikkelingslanden met aanzienlijk lagere productiekosten.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

19 minuten ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

22 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago