Categories: Producten

Nedclad Technology zet mobiel lasercladden op de kaart

‘We worden internationaal als voorbeeldbedrijf beschouwd’, zegt Wim Husslage, destijds één van de oprichters en thans adviseur van NedClad. De onderneming is inmiddels overgenomen door één van zijn belangrijkste klanten, Motoren- und Energietechnik GmbH & Co KG (M+E) te Meppen, gespecialiseerd in de reconditionering van grote dieselmotoren en gasverbrandingsinstallaties. Op 1 mei 2008 is ir. Matthijs Houwing aangesteld als managing director.

Inmiddels beschikt NedClad over drie installaties voor lasercladden , waarvan er één mobiel kan worden ingezet. De robot en de laser hiervan zijn op standaard pallets gemonteerd, zodat ze gemakkelijk op een vrachtwagen zijn te vervoeren.

Houwing: ‘De objecten zijn vaak zo groot dat lasercladden op locatie vaak de enige mogelijkheid is. Ook kun je met een mobiele installatie snel reageren om bijvoorbeeld een reparatie uit te voeren, zodat de productie slechts minimaal wordt onderbroken. Ik denk dan ook dat het mobiel lasercladden de toekomst heeft en dat veel werkzaamheden op locatie kunnen worden uitgevoerd.’

Reparatie bij Siemens

Een mooi voorbeeld van zo’n mobiele lasercladtoepassing vormt een reparatieproject dat onlangs door NedClad bij Siemens te Essen werd uitgevoerd. Het betrof een grote as waarop een viertal poolstukken door middel van zwaluwstaartverbindingen worden aangebracht. De twee zwaluwstaarten van één poolstuk waren te ruim, waardoor de generator niet naar behoren functioneerde.

Om dit probleem het hoofd te bieden zijn diverse opties onderzocht, waaronder het aanbrengen van een opvulstrip; uiteindelijk is gekozen voor oplassen van de zwaluwstaart vanwege de volledige hechting met het basismateriaal, waarna het materiaal tot de juiste maatvoering kon worden nabewerkt. In een proefopstelling werd eerst onderzocht onder welke condities het cladproces een optimaal resultaat zou geven, vervolgens is op locatie het materiaal in twee en drie lagen opgebracht, waarbij de laserstraal onder een hoek van 30° ten opzichte van het werkstuk werd gepositioneerd.

‘Dat was heel wat makkelijker dan om de 120 ton zware as naar hier te vervoeren,’ zegt Houwing. ‘De reparatie kon snel en met weinig tijdverlies voor Siemens worden uitgevoerd, zonder dat een nieuwe as of poolstuk gemaakt hoefde te worden.’

Hans Koopmans

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago