Nederland heeft heeft medio september het verdrag waarin wordt geregeld dat Nederland meedoet aan de nieuwe Europese rechtbank officieel geratificeerd. Nederland is hiermee het elfde land dat het nieuwe Europese octrooisysteem goedkeurt. De rechtbank gaat van start zodra dertien lidstaten (waaronder Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) de afspraken hebben goedgekeurd.
‘Eén Europese markt, één EU octrooi’ is de kern van het unitair octrooipakket, waar naast de rechtbank ook het unitair octrooi onderdeel van is. Uitvindingen genieten met het unitair octrooi gelijke bescherming binnen de Europese Unie, met uitzondering van Spanje, Kroatië en Polen. Ook kunnen innovatieve ondernemers via het nieuwe systeem in één keer voor nagenoeg heel Europa een octrooi aanvragen. Het gaat daarbij om 25 landen met in totaal meer dan 400 miljoen inwoners. Hiermee komt een einde aan ruim 40 jaar discussie over voertalen, vergoedingen en dubbele procedures. Voor het bedrijfsleven betekent het unitair octrooipakket lagere kosten, efficiëntere rechtspleging en meer rechtszekerheid. Het unitair octrooi wordt een extra mogelijkheid naast het bestaande stelsel van nationale en Europese octrooien.
Unified Patent Court
De nieuwe rechtbank, het Eengemaakt Octrooigerecht (Unified Patent Court), doet straks uitspraak over inbreuk op of vernietiging van Europese of unitaire octrooien. Deze uitspraken gelden in alle deelnemende landen. Ook in Nederland zal een vestiging van deze rechtbank komen.
Naast Nederland hebben inmiddels ook Frankrijk, Oostenrijk, België, Bulgarije, Denemarken, Luxemburg, Malta, Portugal, Zweden en Finland het unitair octrooipakket goedgekeurd. Duitsland volgt waarschijnlijk binnenkort. Daarnaast is ook goedkeuring door het Verenigd Koninkrijk vereist. Wat de exacte gevolgen van de aangekondigde ‘Brexit’ voor de ingangsdatum zijn, is nog onduidelijk.