Actueel

Nederland blijft tweede handelspartner van Duitsland

Na China en zelfs vóór de VS – Nederland speelt een centrale rol voor de Duitse economie. Dat is tijdens de coronapandemie niet veranderd. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek, Destatis, bedroeg het handelsvolume van beide landen in 2020 meer dan 172 miljard euro. Duitsland en Nederland genereerden vorig jaar samen meer dan 172 miljard euro.

Ook als afnemer, onder andere van machines, speelt Nederland een belangrijke rol voor Duitse producten.

‘De Duits-Nederlandse handelsbetrekkingen zijn tijdens de crisis zeer stabiel gebleken’, zegt Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) in Den Haag. ‘Daar kunnen we dit jaar op voortbouwen.’

China staat bovenaan de ranglijst van internationale handelspartners 2020 van onze oosterburen met een handelsvolume van 212 miljard euro. Op de derde plaats staan de VS (171 miljard euro) en op de vierde plaats Frankrijk (148 miljard euro). De vijfde plaats wordt voor het eerst ingenomen door Polen (123 miljard euro). In Europa is Nederland de belangrijkste handelspartner van Duitsland, ook als je uitsluitend naar de Duitse import kijkt. Met goederenleveringen ter waarde van 88 miljard euro is Nederland eens te meer het belangrijkste Europese leveranciersland voor de Duitse economie.

Ook als afnemer speelt Nederland opnieuw een belangrijke rol voor Duitse producten. In 2020 exporteerden Duitse bedrijven goederen ter waarde van meer dan 84 miljard euro. Daarmee staat Nederland wereldwijd opnieuw op de vierde plaats, achter de VS (104 miljard euro), China (96 miljard euro) en Frankrijk (91 miljard euro).

Destatis zal over enkele weken kunnen zeggen welke Duitse goederen in 2020 het meest in trek waren in Nederland en welke Nederlandse goederen vooral door Duitse bedrijven werden ingevoerd. Hoewel de top vier van Duitse handelspartners in 2020 ongewijzigd bleef, heeft de pandemie duidelijk een impact gehad op het niveau van de handelsvolumes. Frankrijk (- 14,6 procent) en het VK (- 13,6 procent) laten de scherpste daling zien. De VS (-9,7 procent) staat op de derde plaats, gevolgd door Nederland (-9,3 procent). Daartegenover staat dat de Duitse handel met China (+ 3 procent) en Polen (+ 0,5 procent) is toegenomen.  ‘Groei is dus mogelijk, zelfs in moeilijke tijden,’ aldus DNHK-directeur Gülker. ‘Een inspirerend voorbeeld voor onze twee landen om de samenwerking dit jaar nog verder te intensiveren.’

De redactie

Recent Posts

Forklift Joe als zelfstandige vorkheftruck aan de slag bij maakbedrijf (video)

Specialist in AGV-oplossingen Kumatech heeft deze maand zijn eerste zelfrijdende counterbalanced forklift afgeleverd bij een…

16 uur ago

Twee miljoen voor mkb-innovaties

Minister Beljaarts van Economische Zaken trekt twee miljoen euro subsidie uit voor het stimuleren van innovaties die de…

17 uur ago

Structurele verhoging van WBSO belangrijke opsteker voor technologische industrie

Bij de behandeling van het Belastingplan is een amendement van CDA, CU, VVD, BBB en…

18 uur ago

Tata Steel zet in op extra bezuinigingen voor toekomstbestendigheid

Tata Steel Nederland moet in het eerste kwartaal van 2025 opnieuw stevig de broekriem aanhalen.…

2 dagen ago

ASML en Duitse automotive centraal op Precisiebeurs

Met 370 deelnemers was de Precisiebeurs al in mei uitverkocht. Beursorganisator Mikrocentrum, het verbindende platform…

2 dagen ago

Amerikaanse SurfacePrep neemt Leering uit Hengelo over

Het Amerikaanse SurfacePrep heeft familiebedrijf Leering uit Hengelo overgenomen. Leering, actief in straal- en oppervlaktetechniek…

2 dagen ago