Nederland Maakt onderneemt Future Proof

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Nederland Maakt, een initiatief van NEVAT (de branchevereniging voor toonaangevende toeleveranciers in de maakindustrie), vond 11 november na twee jaar wachten eindelijk weer doorgang. Samen met branchepartners FME, FPT-VIMAG, FEDET en de Koninklijke Staalfederatie organiseerde NEVAT twee innovatieve sessies speciaal voor bedrijven in de maakindustrie rondom Future Proof Ondernemen.

Nederland Maakt onderneemt Future Proof
Foto: NEVAT

De maakindustrie was afgelopen periode de economische motor en om dat vast te houden moeten we versnellen in onze innovaties.

Rabobank gaf daar een eerste inzicht in met haar onderzoeken naar de trends, kansen en ontwikkelingen in de maakindustrie. Nu de energieprijzen blijven stijgen, inkoop van materialen in bepaalde sectoren lastig blijft en investeringen in procesinnovatie nodig zijn, wordt het financiële gat tussen de koplopers en achterblijvers in de maakindustrie groter. Een belangrijk uitdaging in de sector is: hoe blijf je bij? Daarnaast is cybersecurity nog altijd een ondergeschoven kind. Zelfs na de cyberaanval op VDL zien nog niet alle bedrijven de noodzaak om de informatiebeveiliging als prioriteit te stellen, terwijl een groot deel van de aanvallen zich richt op de industrie. Een noodzakelijke ontwikkeling die steeds een belangrijke rol gaat innemen.

Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen te zien. De dip die corona veroorzaakt heeft, blijkt minder diep dan verwacht en daarbij is het herstel goed. Nederland presteert op Europees niveau bovengemiddeld en dat komt door de maakindustrie.

De belangrijke trends die op dit moment spelen en voor verandering gaan zorgen hebben betrekking op maatwerk en flexibiliteit, duurzaam en circulair ondernemen, Operational Excellence door automatisering, innovatie en digitalisering en servitization. Maar de belangrijkste trend is die van de ketensamenwerking. Bedrijven die in een keten samenwerken of juist onderdeel zijn van een regionaal ecosysteem presteren aanzienlijk beter tegenover andere bedrijven in de maakindustrie. OEM’ers worden langzaamaan steeds meer kop-staart bedrijven (alles wat er tussen zit wordt uitbesteed) en toeleveranciers krijgen daardoor een andere positie. Daar liggen veel kansen.

De fabriek van de toekomst bouw je samen

Ketensamenwerking en ecosystemen worden succesvol door digitale samenwerking. De bouwsector is daarin misschien wel een goed voorbeeld waar faalkosten fors gereduceerd zijn door de inzet van digitalisering en standaardisering. Om industrie 4.0 te kunnen realiseren moet de maakindustrie zich meer verdiepen en versnellen op het gebied van digitalisering en standaardisering. Werkelijk versnellen kan alleen als de digitale standaarden en normen met elkaar zijn bepaald en een gezamenlijk doel wordt nagestreefd.

Binnen de maakindustrie is het SCSN-protocol ontwikkelt om op eenvoudige en eenduidige wijze administratieve gegevens met elkaar te kunnen uitwisselen. Hier is de gehele keten in betrokken en maakt dat de maakindustrie eenvoudig efficiency kan behalen in dit proces. Met het SCSN-protocol is er een mooie basis gelegd binnen de industrie om de administratieve informatie met elkaar uit te wisselen. Nu staan we met elkaar voor de uitdaging om ook technische informatie op goede wijze met elkaar te kunnen delen. Een mooie uitdaging voor 2025?

NEVAT heeft samen met Hogeschool Saxion de handen ineengeslagen om het expertisecentrum ‘Metal Processing Sector’ op te zetten met als doel de metaalsector in Nederland op een goed concurrerend niveau te houden. Het Expertisecentrum richt zich op kennisontwikkeling, kennisdeling, onderwijsactiviteiten en het doen van onderzoek samen met de bedrijven in de maakindustrie.

Eind september 2022 vindt de volgende editie plaats. Houdt de website www.nlmaakt.nl in de gaten voor meer informatie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *