Vereniging FME-CWM vraagt 100 miljoen euro van het Rijk voor circulaire werken. De 27 miljoen euro die nu is vrijgemaakt voor een betere afvalscheiding en hergebruik van waardevolle grondstoffen is veel te weinig, vindt FME-directeur Ineke Dezentjé Hamming. Nederland kan met wat extra steun ‘het Silicon Valley van de circulaire economie’ worden, gelooft de FME-directeur.
‘Een circulaire economie gaat veel verder dan afvalscheiding’, zei ze afgelopen vrijdag tijdens de VNMI-jaarvergadering in de thermische verzinkerij van Wuppermann Staal in Moerdijk.
Grondstoffenakkoord
De aankondiging van het grondstoffenakkoord juicht FME-CWM daarom van harte toe. Het is de bedoeling dat op 12 december een globaal akkoord van drie pagina’s wordt ondertekend, in juni volgend jaar moet de precieze invulling klaar zijn. Er worden in ieder geval vijf ‘transitieagenda’s’ in geformuleerd: voor de ketens maakindustrie, bouw, consumptiegoederen, kunststoffen en biomassa. De ondertekeningsdatum is nog niet helemaal zeker, maar dat de FME-CWM en de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) zich serieus gaan bemoeien met de inhoud van het akkoord is dat wel.
Duurzaam
‘Deze oerindustrie is zó belangrijk voor het innovatieklimaat. Niets is duurzamer dan staal’, zegt Dezentjé Hamming. ‘Als brancheorganisaties moeten we voorop lopen bij innovaties op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in plaats van wetgeving afwachten.’ Met het nationaal grondstoffenakkoord wil de rijksoverheid ervoor zorgen dat de Nederlandse economie in 2050 volledig draait op herbruikbare grondstoffen. In 2030 moet ons land halverwege zitten. Afspraken tussen bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties moeten een eind gaan maken aan de huidige wegwerpmentaliteit.
Doelstelling is onder meer dat producten in de toekomst zo worden ontworpen dat ze uitneembaar zijn in herbruikbare componenten. Of dat de verwerkte grondstoffen eenvoudig terugwinbaar zijn. Het moet Europa onafhankelijk maken van grondstoffen uit het buitenland, zoals metalen. Ter vergelijking: nu importeert Europa nog 90 procent van al zijn grondstoffen. In het grondstoffenakkoord komen ook afspraken over hergebruik van sloopafval in nieuwe gebouwen. FME pleit voor digitalisering van de bouw, zodat herbruikbare materialen in gebouwen in kaart zijn. Praktijkprojecten moeten de stap naar een circulaire economie bespoedigen. Inmiddels zijn er tien zogenoemde Smart Industry fieldlabs opgezet. In deze praktijkomgevingen kunnen bedrijven en kennisinstellingen doelgericht innovatieve oplossingen ontwikkelen en testen.
Actieve bijdragen
Ook Saskia Ras, projectleider Circulaire Economie van het ministerie van Infrastructuur & Milieu, onderstreept het belang van een actieve bijdragen van de metaalorganisaties aan het grondstoffenakkoord. ‘De kans dat er bij de komende kabinetsformatie meer geld beschikbaar wordt gesteld is groter naarmate er meer goede plannen zijn. Duurzaam, veilig en circulair werken is ook wenselijk vanuit economisch perspectief. Het ministerie heeft laten becijferen dat de circulaire economie in Nederland tot 2023 goed is voor 7,3 miljard euro per jaar en 54.000 banen.
Wupperman
Bij Wuppermann konden de bezoekers van de VNMI-jaarvergadering met eigen ogen zien dat duurzaam en veilig werken ook een individueel bedrijf door tijden van crisis kan helpen. De thermische verzinkerij heeft al circulariteit bereikt in het zoutzuurgebruik. Robotisering, betere machines en een efficiëntere bedrijfsvoering hebben gezorgd voor een forse reductie van snijverliezen en energieverbruik. Het bedrijf wist de afgelopen jaren ook het aantal ongevallen en ongeplande stilstanden – die liefst tienduizend euro per keer kosten – flink terug te brengen. Daarnaast werd de capaciteit van de beitserij, verzinkerij en snijlijn voor vlak staal steeds verder opgekrikt. De installatie van Wuppermann Moerdijk is gebouwd voor een jaarproductie van 500.000 ton, maar verwacht komend jaar 700.000 ton af te leveren.