Nederland verliest aansluiting andere landen op gebied van duurzame energie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Nederland dreigt op het gebied van duurzame energie de aansluiting aan andere landen te verliezen. Kansen die ontstaan, bijvoorbeeld door de Duitse energietransitie, worden niet voldoende aangegrepen. Eigen sterke punten zoals windenergie, biomassa en moderne netwerktechnieken moeten daarom sterker gestimuleerd worden, benadrukt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), die woensdag in Den Haag haar politiek-economische standpunten voor 2011 voorstelde.

In haar standpunten  geeft de DNHK een kritische analyse van het investeringsklimaat. Dit wordt door de Handelskamer over het algemeen weliswaar als goed beoordeeld, toch zijn er ook nog vele aanknopingspunten voor verbeteringen. Onder het motto ‘Meer mobiliteit voor Nederland’ roept de DNHK niet alleen op tot sterkere maatregelen ter bevordering van regeneratieve energie, maar ook tot grensoverschrijdende infrastructuurprojecten, een meer flexibele arbeidsmarkt en een eenvoudiger belastingsysteem. ‘Duitsland neemt met zijn sterke economische groei andere landen op sleeptouw’, zegt DNHK-voorzitter Dick de Boer. ‘Nederland ontwikkelt zich veel langzamer, omdat de benodigde impulsen op dit moment ontbreken. We hebben in deze belangrijke fase meer flexibiliteit nodig, zowel in onze hoofden als in onze daden.’

Perspectieven voor het oprapen

Op het gebied van duurzame energie liggen de perspectieven volgens de DNHK voor Nederlanders voor het oprapen. ‘De veranderingen in Duitsland kunnen voor Nederlandse windenergie- en netwerkaanbieders zeer lucratief zijn’, oordeelt De Boer. Het is daarom belangrijk dat de Nederlandse regering meer grensoverschrijdende onderzoeksprojecten initieert en bedrijven op die manier in contact brengt met belangrijke Duitse energieleveranciers. Ook in eigen land zou de noodzakelijke technologie meer gestimuleerd moeten worden. In 2010 is het aandeel duurzame energie in de Nederlandse energiemix zelfs gedaald van 4,2 naar 3,8 procent. Een consequente uitbreiding van de offshore windparken en een systematische ondersteuning van de biomassasector zijn noodzakelijkheden. Ook de aardgasexport naar Duitsland zou in de komende jaren aanmerkelijk toe kunnen nemen, aldus de DNHK. Daarvoor is het belangrijk om in samenwerking met de oosterburen de transport- en opslagcapaciteiten uit te breiden en de positie van Nederland als knooppunt in een toekomstig Europees energienetwerk te verankeren.