Actueel

Nederland zwaarst te lijden onder slecht Brexitverdrag

Gekeken naar de verschillende overblijvende EU-lidstaten, zal Nederland het sterkst lijden onder de effecten van een slecht Brexitverdrag. De details van het uittredingsverdrag zijn zeer bepalend voor de grootte van deze effecten in Nederland, meer dan voor de Europese Unie als geheel of voor het Verenigd Koninkrijk. 

‘Voor de bedrijfstakken die met name exporteren naar het Verenigd Koninkrijk zijn de uit te onderhandelen tarieven van grote invloed’, aldus Mark Thissen.

Dat komt naar voren uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in samenwerking met enkele universiteiten.

Met name de Randstadregio’s hebben veel te winnen of te verliezen bij een goede deal, waarbij het gaat om de landbouw, voedingsmiddelenindustrie, handel en transport. In het Verenigd Koninkrijk is met name Londen afhankelijk van een goede deal, terwijl in Europa de belangen tegengesteld en verdeeld zijn. Voor landen als Frankrijk en Zweden zijn de details van de deal eveneens belangrijk voor het effect van Brexit op hun concurrentiepositie, maar daar middelen positieve en negatieve effecten elkaar gedeeltelijk uit.

‘Het gemiddelde belang is minder groot in de EU als geheel en in het Verenigd Koninkrijk dan in Nederland’, aldus Mark Thissen, hoofdonderzoeker Brexit bij het PBL. ‘Voor de bedrijfstakken die met name exporteren naar het Verenigd Koninkrijk zijn de uit te onderhandelen tarieven van grote invloed. De bedrijfstakken vormen een aanzienlijk deel van onze economie. Nederland, en dan met name de Randstad, heeft daarom het meest te verliezen bij een slecht Brexitverdrag.’

Thissen onderzocht samen met economen van universiteiten in Rotterdam, Birmingham en Sheffield de effecten van de Brexit voor Nederland en Europa. Is de kostenverhoging voor Nederlandse bedrijven in verschillende provincies groter of kleiner in vergelijking met die van hun nationale en internationale concurrenten? En hoe gevoelig zijn deze effecten voor specifieke afspraken in het uittredingsverdrag? De details van de uittredingsovereenkomst, waar nu nog over wordt onderhandeld tot uiterlijk december dit jaar, zullen een wezenlijk effect hebben op de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven.

Het complete onderzoek is hier te lezen.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

17 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago