Actueel

Nederlandse bedrijven vroegen fors minder octrooien aan in 2020 (video)

Het aantal octrooiaanvragen dat Nederlandse bedrijven bij het Europees Octrooibureau (EOB) hebben ingediend is in 2020 met 8,2 procent gedaald. Deze daling volgt op een gematigde daling in 2019 (-2,8%) en is de grootste sinds 2012 en de meest opmerkelijke onder de tien toonaangevende landen bij het EOB.

ASML vroeg in 2020 maar liefst 308 patenten aan. (Foto: ASML)

Dat blijkt uit de EPO Patent Index. Met 6.375 octrooiaanvragen bleef Nederland het derde grootste land van herkomst voor octrooiaanvragen onder de 27 EU-lidstaten en staat het wereldwijd – evenals vorig jaar – op de achtste plek.

Ondanks de pandemie was het totaal aantal Europese octrooiaanvragen in 2020 bijna op hetzelfde niveau als het voorgaande jaar (daling van 0,7%). Het EOB ontving vorig jaar in totaal 180.250 octrooiaanvragen, iets minder dan in 2019 (181.532).  

‘Hoewel het aantal Europese octrooiaanvragen van Nederlandse bedrijven en uitvinders in 2020 stagneerde, mag dit niet het feit overschaduwen dat Nederland een land blijft met een uitstekende innovatiecapaciteit’, aldus EOB-voorzitter António Campinos. ‘Dat zien we in de sterke positie van sommige Nederlandse bedrijven met een breed scala aan technologieën, en de onveranderde hoge notering wat betreft het aantal octrooiaanvragen per hoofd van de bevolking.’

Verschuivingen in sectoren

Onder de toonaangevende technische sectoren in alle landen, lieten farmaceutische producten (+10,2%) en biotechnologie (+6,3%) de grootste sectorstijging zien van octrooiaanvragen. Medische technologie (+2,6%) was qua volume verantwoordelijk voor de meeste uitvindingen in 2020 en heroverde de toppositie op digitale communicatie. De grootste daling vond plaats in het vervoer (-5,5%), vooral op het gebied van lucht- en ruimtevaart (-24,7%), en in mindere mate de auto-industrie (-1,6%).

De belangrijkste technologiesectoren met de meeste octrooiaanvragen uit Nederland waren medische technologie (-9,2%), gevolgd door ‘elektrische machines, apparaten, energie’ (waar veel uitvindingen voor schone energietechnologieën worden ingediend) (-1,3%) en computertechnologie (+0,3%). De sterkste groei was te zien in farmaceutica (+14,9%). De grootste dalingen werden geregistreerd in de macromoleculaire chemie en polymeren (-25,4%), optica (-15,8%) en transport  (-14,9%).

De redactie

Recent Posts

Kabinet zet stappen in verduurzaming industrie

Voor een toekomstbestendige economie en om klimaatverandering tegen te gaan, wil dit kabinet nieuwe en…

2 uur ago

Demodag bij Kumatech

Kumatech houdt op 17 oktober een demodag, om een geavanceerde oplossing voor de opslag van…

20 uur ago

De opkomst van AI in de industriële sector

Met snelle technologische vooruitgangen en aanzienlijke investeringen transformeert kunstmatige intelligentie (AI) de industriële sector. Steeds…

21 uur ago

Failliet plaatbewerkingsbedrijf maakt doorstart

Plaatbewerkingsbedrijf Intermeco uit Doetinchem werd op 27 september failliet verklaard. Twee weken later is er…

22 uur ago

Hernieuwde samenwerking Electrotool en Cosen Saws

Electrotool, een bekende speler in de wereld van metaalbewerkingsmachines, heeft zijn samenwerking met de Taiwanese…

23 uur ago

Productie metaalproducten loopt flink op

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in augustus 0,5 procent lager dan in…

1 dag ago