Nederlandse Houthandel bereidt zich voor op Europese Houtverordening

Het tegengaan van de handel in illegaal hout is al lang een belangrijk speerpunt van de VVNH. Wel waakt de VVNH voor de praktische uitvoerbaarheid. Eind maart verzamelden vijftig vertegenwoordigers van VVNH-lidbedrijven en aanverwante organisaties en branches in Almere om zich te laten informeren over de EUTR.

Due diligence

De EUTR is erop gericht om illegaal hout van de Europese markt te weren. Hout is legaal wanneer het gekapt is volgens die regels die gelden in het land van herkomst. De importeur die het hout op de Europese markt brengt, moet dit aan kunnen tonen met een zogenaamde ‘Due diligence’ procedure.

De importeur die het hout op de Europese markt brengt moet de informatie beschikbaar hebben om aan te kunnen tonen dat het hout legaal is. Dit gaat onder andere over de handelsnaam, botanische naam, land van herkomst, de kapverordening en de rechten van inheemse volkeren. Op basis van de inventarisatie maakt de importeur zelf een inschatting van de risico’s.

Legaliteitsverklaringen

Als het risico meer dan verwaarloosbaar is, moet je als importeur maatregelen nemen, bijvoorbeeld door hout te importeren met legaliteitsverklaringen als OLB of TLTV of een keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Ondanks dat de Europese Commissie geen uitspraken doet of keurmerken als FSC en PEFC voldoen aan de EUTR, gaat de VVNH ervan uit dat op basis van deze keurmerken én de controle die er plaatsvindt je als importeur voldoet aan de ‘Due diligence’ procedure. Hout met een zogenaamde FLEGT? of CITES?vergunning wordt door de EUTR zonder meer als legaal hout gezien.

Hele keten

Ondanks dat er een belangrijk rol ligt bij de importeur, geldt voor de daarop volgende schakels in de keten niet dat ze niks hoeven te doen. Iedere schakel in de keten is verplicht een stap achterwaarts en voorwaarts te doen. De schakels na de importeur moeten aan kunnen geven van wie het hout gekocht is en aan wie het hout (houten product) is verkocht.

Sanctiesysteem

De EUTR is nog niet helemaal klaar en de landen binnen de EU zijn nog bezig met de implementatie. Het is de bedoeling dat de EUTR in alle 27 landen gelijk wordt toegepast. In ieder land wordt er een organisatie aangewezen die zal optreden als controlerende instantie. In Nederland is dat de Voedsel en Warenautoriteit. Er wordt gewerkt aan een sanctiesysteem en gesproken over een maximale sanctie van 700.000 euro. Ook kan er sprake zijn van het in beslag nemen van partijen.

De redactie

Recent Posts

Nevi PMI: Verdere teruggang Nederlandse industrie

De laatste PMI-gegevens lieten een verdere teruggang zien in de Nederlandse industriële sector. De matte…

1 dag ago

Verhoogde digitale dreiging voor ondernemers

Het Cybersecuritybeeld Nederland 2024 (CSBN 2024) biedt een beeld van de steeds complexer wordende digitale…

2 dagen ago

FME: Nederland moet vaart maken met energiebesparing

De klimaatdoelen raken uit het zicht. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in…

2 dagen ago

Slimme investering: demonstratiemachines als oplossing voor productiebedrijven

Efficiënt, voordelig en duurzaam: zo goed als nieuwe demonstratiemachines met de modernste technologie tegen aantrekkelijke…

2 dagen ago

Limburgs metaalbedrijf failliet

Het metaalbedrijf Wil Waelbers Design (WWD), gevestigd in Nederweert, is failliet verklaard. WWD was gespecialiseerd…

2 dagen ago

Fabrikanten pessimistischer over verwachte bedrijvigheid

De producenten in de industrie waren in oktober negatiever dan in september. Het vertrouwen ging…

2 dagen ago