Actueel

Nederlandse inbreng bij opening Schweissen & Schneiden in Essen

Na een afwezigheid van zes jaar is maandag de Schweissen & Schneiden beurs in het Duitse Esssen van start gegaan. Onder de aanwezigen op de openingsdag waren tal van Nederlanders die op zoek waren naar lasgerelateerde machines of technologie of die hun producten en diensten in de verf willen zetten. 

Tags:
Foto: Jerom Rozendaal

Met achthonderd deelnemers uit veertig verschillende landen behoort  Schweissen & Schneiden, dat loopt van 11 tot 15 september, tot de grootste internationale lasbeurzen in de wereld. Tijdens de vorige editie, zes jaar geleden, trok het evenement ruim 55.000 bezoekers. Onder de standhouders deze twintigste editie andermaal grote internationale namen als Lincoln, ESAB, MicroStep, ABICOR BINZEL, EWM, Fronius en Messer Cutting. 

Veel van de gerenommeerde namen betreffen Duitse bedrijven. De lasbranche kent dan ook een grote geschiedenis in Duitsland en is tot op heden een enorme industrie. De sector geneerde in 2022 een totale, directe omzet van 4,1 miljard euro, waarmee het pre-coronaniveau overtroffen wordt.

Duitse lasindustrie op stoom

Dat blijkt uit de cijfers die tijdens de opening gepresenteerd werden door DVS – Deutscher Verband für Schweißen (DVS), de Duitse tegenhanger van  het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en medeorganisator van de beurs. Inclusief de toeleverende industrie genereert de sector zelfs een omzet van 25,3 miljard en stelt 429.000 mensen te werk. Een kleine nuance bij deze cijfers: door de slabakkende Chinese energie kende de sector in het eerste kwartaal van 2023 een klein krimp.

Thomas Van Glabeke toon een 3D-geprint lasstuk. (Foto: Jerom Rozendaal)

Toch waren het niet allen Duitse namen die het beurslandschap domineerden. Tijdens de openingspersconferentie hield ook Thomas van Glabeke, chief product officer van MX3D een presentatie. Het softwarebedrijf haalde in 2018 de nationale pers met de opening van een 3D-geprinte brug in Amsterdam. ‘Wij ontwikkelen software waarmee lasrobots stukken kunnen printen’, vertelt Van Glabeke. Inmiddels is het bedrijf van bruggen overgestapt naar bijvoorbeeld sectoren als automotive waar het alternatieven biedt voor gelast een gegoten stukken. 

Tijdens zijn presentatie stond Van Glabeke stil bij een impeller die gebruikt wordt voor de koeling van een nucleaire reactor in België. ‘Degelijke stukken worden traditioneel in Azië gegoten, maar de bouwtekening was verloren gegaan en de levertijd is veel groter’, verklaart hij het concurrentievoordeel van het door een robot gelaste stuk. ‘Omdat 3D-geprinte onderdelen snel geleverd kunnen worden, kun je spreken van een digitaal magazijn.’ 

Verdere robotisering en digitalisering

Cloos was een van de aanbieders van robots die zijn systemen aan het publiek toonde. (Foto: Jerom Rozendaal)

De technologie van MX3D is een van de beloftevolle trends in de laswereld, waar ontwikkelingen momenteel gestuurd worden door het gebrek aan personeel, een probleem dat niet alleen in Nederland speelt. ‘Digitalisering en robotisering zijn daarbij essentieel’, verklaart Oliver Kuhrt, CEO van Messe Essen. Niet voor niets was digitalisering het centrale thema van de beurs.

Toch waren het niet alleen de geavanceerde robots, cobots en software-oplossingen die de dienst uitmaakten in Duitsland. Ook aanbieders van voorbereidingsmachines, laskleding, lastafels en ander lastoebehoren hadden een dure standplaats ingenomen. Onder hen bijvoorbeeld de Nederlandse bedrijven DCN (onderwaterlassen), Wortelboer (machinebouwer) en Weldas (laskleding).

Jeroen Wortelboer van Th. Wortelboer uit Heumen. (Foto: Jerom Rozendaal)

Leverancier van laskledij Weldas staat al jaren op de beurs. (Foto: Jerom Rozendaal)

Naast de standhouders trok de lasbeurs in Essen ook tal van bezoekers met plannen om te investeren in lasinstallaties of snijmachines. Op de stand van plasmabrandspecialist Microstep horen we van Benelux-verdeler Nic Wouters dat de verkoop goed loopt. ‘Na de vakantiedip trekt de verkoop weer aan. Je merkt goed dat we richting jaareinde lopen, bedrijven een goed beeld van hun omzet hebben en eventueel nog investeringen kunnen doen’, verklaart de directeur van Wouters Cutting&Welding, die juist een Nederlandse en Vlaamse klant te woord heeft gestaan. 

Slowaakse machinebouwer Microstep krijgt bezoek van tv-ploeg op Schweissen & Schneiden. (Foto: Jerom Rozendaal)

Tags:
Jerom Rozendaal

View Comments

  • Great artikel over de Essen beurs dank

    Thema voor my is hoe gaat de kleine gemiddelde las ondernemer om met aanvang lasrobotisering ?!
    Denk dat jullie daar goed richting in kunnen geven

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

22 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago