Nederlandse industrie groeit harder

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Nederlandse economie doet het goed en groeit harder dan vorig jaar. In de eerste helft van het jaar liep de stijging van het bruto binnenlands product (BBP) verder op: naar gemiddeld 2,25 procent j-o-j. Dit is mede te danken aan het feit dat de groei breder wordt gedragen. Naast de uitvoer, die in de voorbije magere jaren is blijven toenemen, dragen al enige tijd de investeringen en naderhand ook de consumptie bij aan de groei.

Dit schrijft Casper Burgering, Sr. Sector Econoom Industrie & Industriële Metalen van ABN AMRO in de ‘Stand van de industrie’ van november.

Buitenland

De groei kan aanhouden, mede dankzij de economische ontwikkelingen in het buitenland: ABN AMRO  gaan ervan uit dat de groei in VS en de eurozone in het tweede halfjaar licht kan versnellen. De bank gaan in ons hoofdscenario niet uit van een harde landing van de Chinese economie. De onzekerheid daarover is echter wel toegenomen. Tegenvallende ontwikkelingen in China en andere opkomende economieën vormen een risico voor het verdere herstel.

Dollar

In oktober werd de Amerikaanse dollar wat zwakker (de euro dus duurder). Halverwege de maand was de koers zelfs 1,14 dollar per euro. Bovendien daalde de inflatie in de eurozone weer onder nul procent. Dat werd weliswaar veroorzaakt door de lagere olieprijs, maar ook de kerninflatie lag met 0,9 procent nog altijd ruim onder het streefcijfer van ongeveer 2 procent. (Kerninflatie is het cijfer zonder o.a. voedselprijzen en energie).

Vanwege de gewijzigde visie op het monetaire beleid van de Fed en de ECB heeft de bank zijn ramingen voor de lange rente in de VS, Duitsland en Nederland verder verlaagd. Volgend jaar kan de rente echter toch omhoog. Belangrijke factoren zijn: de waarschijnlijke renteverhogingen door de Fed en het aanhoudende herstel van de eurozone-economie.

Casper Burgering geeft naar aanleiding van de Stand van de Industrie de volgende highlights:

  • ‘Stand van de Industrie’ is positief in november, echter de industriële sector kent nog zwakke plekken. Behalve in EU, staat groei van de industriële productie in veel landen onder druk. Overcapaciteit is niet alleen een Chinees probleem, ook in EU is veel overaanbod
  • De industriële bedrijvigheid in de EU en de VS blijft op peil, echter omzet doet weer een stap terug in september
  • De bezettingsgraad van de totale industrie heeft in het vierde kwartaal een pas op de plaats gemaakt. De bezettingsgraad kwam uit op 82,3 procent en dat is exact gelijk aan de gemiddelde bezettingsgraad uit het derde kwartaal
  • De vacature-indicator in de industrie geeft aan dat ondernemers positief gestemd zijn over de vacature-ontwikkeling. De reeks zet zijn stijgende trend voort in oktober. Ook de PMI voor de werkgelegenheid steeg in oktober sterk door naar 54,3 en dit niveau heeft de index voor het laatst bereikt in mei 2011. Het aantal uitzenduren in de industriële sector nam wederom toe in periode 10 met 6 procent op jaarbasis, een lichte groeiversnelling van 1 procent-punt ten opzichte van periode 9
  • Aantal faillissementen industrie daalt verder en houdt daarmee zijn dalende trend sinds juni 2013 vast.