Nederlandse machine-industrie profiteert fors van Duitse groei

De Duitse machine-industrie heeft zich na de crisis, vorig jaar flink hersteld met recordresultaten. Ook de Nederlandse machine-industrie profiteerde daarvan. Nederlandse machinebouwers exporteerden in 2011 voor een bedrag van 69 miljoen euro, een stijging van maar liefst 86 procent.

Vorig jaar realiseerden de Duitse machinebouwers een groei van 33 procent en voor dit jaar voorspelt Martin Kapp, voorzitter van de Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken wederom een groei, nu van 5 procent. De omzet in 2011 bedroeg 13,1 miljard euro. ‘Met 33 procent is dat het grootste groeicijfer dat de Duitse industrie ooit haalde’, vertelt Kapp op de jaarconferentie van de vereniging.

Export

De Duitse export groeide ook met 33 procent naar een bedrag van 8,1 miljard euro. De belangrijkste markt voor de Duitse machine-industrie blijft China met een afzet van meer dan 2 miljard euro, een stijging van 40 procent en bijna twee maal zo groot als de nummer twee de Verenigde Staten dat overigens 71 procent meer afnam van de Duitse industrie dan een jaar daarvoor. Naar Nederland exporteerde de Duitse machine-industrie voor 104 miljoen euro, een stijging van 15 procent. Daarmee staat Nederland op een 17de plaats.

Import

De binnenlandse markt groeide met 38 procent, boven het gemiddelde. De auto-industrie en zijn toeleveranciers en de machinebouwers hebben geprofiteerd van de bloeiende mondiale markt. De import steeg met 43 procent met Zwitserland en Japan als de grootste aanbieders. Nederland deed het in 2011 met een tiende plek zeer goed op de Duitse machinemarkt. Onze machinebouwers exporteerden voor een bedrag van 69 miljoen euro, maar liefst een stijging van 86 procent.

In november 2011 werkten rond 67.800 mannen en vrouwen in de machine-industrie. Dat is 4,4 procent meer dan een jaar eerder. De bezettingsgraad bedroeg in 2011 93,8 procent en de orderportefeuille was in oktober 2011 voor 9,5 maanden gevuld tot ver in het lopende jaar. Voor het volledige jaar steeg orderontvangst met 45 procent. De binnen-en buitenlandse vraag liep aardig in de pas met een groei van respectievelijk 46 of 45 procent.

De vraag vlakt af

Op basis van de huidige orderportefeuille en de verwachte bezettingsgraad voor 2012 gaat Kapp ervan uit dat de Duitse machine-industrie dit jaar nog eens met 5 procent stijgt. Deze prognose wordt onderschreven door macro-economische indicatoren. VDW-partner Oxford Economics schat dat de voorspelde groei voor de wereldeconomie in 2012 zo’n 2,5 procent zal bedragen. Trekpaard is nog steeds Azië met Thailand, China, Taiwan, Japan en India als goede volgers.

‘De beschikbare gegevens wijzen op een afvlakking van de internationale investeringen’, zegt Kapp. ‘Echter, voor de Duitse machine-industrie liggen alle kentallen op een hoger niveau. Om die reden komt de groei dit jaar in een rustiger vaarwater’, vervolgt de VDW voorzitter zijn betoog. Kapp verwacht dat vooral de vraag in 2012 niet meer zal toenemen. ‘Er is nog steeds een zekere onzekerheid als gevolg van macro-economische risico’s zoals de euroschuldencrisis. En om die reden zijn met name de middelgrote bedrijven afwachtend om te investeren.’

Verein Deutscher Maschinenfabriken – VDW