NEVI PMI: Industrie koerst af op goed jaareinde

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Nederlandse industrie koerst af op een goed einde van 2015. De NEVI Purchasing Managers’ Index ( PMI) registreerde over november een waarde van 53,5, marginaal lager dan de 53,7 in oktober.

Ordervolumes, zowel vanuit binnenland als buitenland, nemen niet langer meer toe. Dit gegeven drukte de waarde van de PMI. Maar de hogere productievolumes over november en met name de hogere werkgelegenheidscijfers (werkgelegenheids-index: 55,0, de hoogste waarde sinds april 2011) hielden de PMI op hetzelfde niveau als vorige maand. Aanname van meer personeel maakte het de bedrijven mogelijk achterstanden weg te werken. Niettemin namen de levertijden nog verder toe. Teken dat er nog veel werk in de pijplijn zit. Inkoopprijzen daalden, maar de verkoopprijzen gaven een lichte stijging te zien. Hetgeen wijst op verbeterde verkoopmarges.

Lagere waarden

Wat valt uit deze cijfers op te maken voor de nabije toekomst?’, vraagt prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven zich af in het redactionele commentaar op de PMI. ‘Bepalend voor komend jaar zal de ontwikkeling van de ordervolumes zijn. Exportvolumes stijgen nu al 31 maanden achtereen; de binnenlandse vraag laat al 29 maanden op rij een verbetering zien’, rekent Van Weele voor.
‘Voor komend jaar is het verstandig rekening te houden met lagere PMI waarden en wellicht zelfs met een lichte teruggang in ordervolumes (los van politiek-economische ontwikkelingen die zich kunnen voordoen). Ondernemers doen er goed aan hun investeringen beperkt te houden en hun personeelsinzet flexibel te houden. En de stijging van hun verkoopprijzen beperkt te houden. Dan profiteren zij het meest van het huidige, gunstige economische klimaat’, aldus Van Weele, die de industrie een cijfer 8.0 meegeeft.

Elke maand licht de Nevi een aantal indices uit de Nevi PMI. Deze maand zijn dat de Nieuwe orders index, Verkoopprijs index en de Inkoopprijs index.

Nieuwe orders index

Het aantal nieuwe orders dat bij de Nederlandse productiebedrijven werd geplaatst, steeg in november opnieuw. Hiermee komt de huidige periode van groei op negenentwintig maanden. De toename was echter gering en de kleinste in dezelfde periode. De panelleden bij wie er sprake was van een groter aantal nieuwe orders maakten melding van een sterke marktvraag en een verbetering van het consumentenvertrouwen. Andere panelleden gaven echter aan dat klanten hun investeringen hadden uitgesteld.

Verkoopprijs index

De verkoopprijzen in de Nederlandse productiesector stegen in november voor de tweede maand op rij. Deze inflatie was echter gering en kleiner dan in oktober. De verkoopprijzen stegen bij de producenten van consumptie- en kapitaalgoederen (in het laatste geval in slechts minieme mate), terwijl er bij de producenten van halffabricaten sprake was van een daling.

Inkoopprijs index

De gemiddelde inkoopkosten waarmee de Nederlandse producenten te maken hadden, daalden in november voor de derde achtereenvolgende maand. Deze daling was aanzienlijk, maar wel de kleinste in dezelfde periode. De panelleden maakten regelmatig melding van lagere prijzen voor basisgrondstoffen zoals olie en staal.

Metaalgroothandel

De deelbranche metaalgroothandel was in november ook minder positief dan in oktober. Uit de laatste meting van de Staalfederatie Branchebarometer Metaalgroothandel blijkt dat de deelnemers in de branche ‘Metaalgroothandel’ in november minder positief zijn dan in oktober over de
ontwikkeling in de branche: indexscore 49,6 versus 50,8.