De NEVI PMI wees in maart opnieuw op een flinke krimp. De index kwam uit op 35,9 en dat is nagenoeg gelijk aan het recorddieptepunt 35,5 van februari.
Ook de 100ste Purchasing Managers’ Index (PMI) kon daar niets aan veranderen. In mei 2001 startte de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) met de maandelijkse Nederlandse inkoopmanagersindex PMI en dat werd woensdag 1 april gevierd met de presentatie van de 100ste in een event in Utrecht, met onder meer prof. Arjan van Weele (hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven) en Wim Boonstra (Rabobank).
Sterke daling orders
Van Weele gaf daar onder andere zijn visie op de huidige PMI. ‘Dieper in het dal en geen teken van herstel. Die conclusies kun je trekken op grond van de Purchasing Managers’ Index over maart,’ aldus Van Weele. ‘Inkoopprijzen dalen als gevolg van de wereldwijd zwakke vraag naar brand- en grondstoffen. Verkoopprijzen dalen nu ook in snel tempo als gevolg van de slechte markt, de moordende (prijs) concurrentie en de druk die grote afnemers op hun toeleveranciers uitoefenen. Verkoopprijzen kunnen ook naar beneden, vanwege de veel lagere inkoopprijzen.’
Volgens Van Weele moeten de verkooppijzen ook naar beneden om tot vraagherstel te komen. ‘Daarvan is helaas nog geen sprake. Gezien de ongekend lage nieuwe orders indices voor binnen- zowel als buitenlandse orders, zijn de bedrijfsomstandigheden verder verslechterd. Reden waarom de betrokken bedrijven massale ontslagen rapporteren. Kan niet anders omdat de arbeidsinzet aan de sterk verminderde vraag moet worden aangepast. Nederland gaat de komende maanden de recessie aan den lijve voelen. Omdat de situatie onverminderd ernstig is, handhaaf ik mijn rapportcijfer op 4.2. Op naar betere tijden!!,’ besluit Van Weele.