De export nam met 55,1 nog steeds sterk toe. Maar de lagere groei van de binnenlandse vraag (51,2) trok het gemiddelde groeicijfer naar beneden. ‘Niets aan de hand’, volgens prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven. ‘De industrie ontwikkelt zich nog steeds sterk, met name de fabrikanten van voedingsmiddelen en investeringsgoederen. De laatste zagen een verbetering van de export binnen Europa, naar de VS en Azie.’
‘Houdt deze ontwikkeling aan of niet?’, vraagt Van Weele zichzelf af. ‘Persoonlijk denk ik van wel. Reden: de lage inflatiecijfers op dit moment. Maar die kunnen gaan veranderen als gevolg van de hogere inkoopprijzen die werden gemeld voor transport en metalen. Deze zullen zich vertalen in hogere verkoopprijzen en die zullen geleidelijk aan de groei gaan afremmen.’
‘De Nederlandse industrie kent nu 12 maanden op rij stevige groei en die zal naar ik inschat binnen enkele maanden normaliseren. Maar op dit moment kan de industrie het werk niet aan. Men werft nieuwe medewerkers en investeert in capaciteitsuitbreiding. Deze maatregelen zijn echter niet voldoende om de nog steeds oplopende levertijden op te vangen. Conclusie: de industrie kent een goede bezetting en we gaan een goed zomerreces in, waarna de groeicijfers zullen normaliseren. Geen gek perspectief lijkt mij’, aldus Van Weele en geeft juni met rapportcijfer 7,5 een ruime voldoende.
De totale productie nam afgelopen juni voor de veertiende maand toe, waarbij de producenten van zowel consumptie- als investeringsgoederen melding maakten van een toeneming. Bij de producenten van halffabricaten daalde de productie echter voor de eerste keer sinds juli vorig jaar. De levertijden werden voor de twaalfde maand op rij langer.
De werkgelegenheid steeg in juni voor de derde maand op rij, zij het slechts gering. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de zesde achtereenvolgende maand. De inkoop bleef behoorlijk toenemen, en de voorraden ingekocht materiaal slonken voor de tweede opeenvolgende maand.
De gemiddelde inkoopkosten stegen voor het eerst in vier maanden en de verkoopprijzen stegen licht, wat erop duidt dat de producenten enigszins in staat waren om hun eigen prijzen vast te stellen.
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…
De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…
Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…
Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…
Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…
De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…