Actueel

NEVI PMI juni op 68.8

De NEVI PMI van juni is 68.8, de op een na hoogste score sinds het begin van dit onderzoek. De toename van het aantal nieuwe orders bereikte deze maand een recordniveau, voortgestuwd door de versoepelingen van de lockdown-maatregelen.

Behalve chips zijn er ook tekorten aan basismaterialen als hout en kunststoffen.

De productie nam opnieuw fors toe en de werkgelegenheid steeg in de grootste mate sinds maart 2018. De uitbreiding van de inkoopactiviteiten in juni was slechts iets kleiner dan het record van mei en de voorraad ingekochte materialen steeg fors. De voorraad gereed product daalde in de op een na grootste mate sinds 2011. Tekorten, voorraadvorming en logistieke problemen zorgden voor de grootste verlenging ooit van de levertijden. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk bereikte een nieuw recordniveau. Zowel de inkoop- als de verkooprijzen stegen in de grootste mate sinds het begin van het onderzoek. De stemming met betrekking tot de toekomstige productie bleef zeer positief.

Historische tekorten

‘Ondanks de langste levertijden en grootste tekorten aan materialen ooit gemeten slaagt de Nederlandse industrie er nog steeds in de productie te verhogen.’ zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie. ‘De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie daalde in juni licht ten opzichte van de recordstand in mei, maar duidt nog steeds op zeer snelle groei. Toeleveringsketens zijn nog steeds ernstig ontregeld. Behalve chips zijn er ook tekorten aan basismaterialen als hout en kunststoffen. In juni raakten toeleveringsketens verder ontregeld door vertraging in de containervaart als gevolg van coronamaatregelen. Dankzij de sterke vraag kan de industriële productie dit jaar en volgend jaar verder toenemen, al kunnen de tekorten aan materialen op korte termijn de groei remmen.’

Nieuwe orders

Het aantal ontvangen nieuwe orders steeg in juni wederom fors. De seizoensmatig aangepaste index steeg naar een nieuw recordniveau, wat wijst op een ongekende stijging van de klantvraag. De panelleden schreven deze laatste toename toe aan de versoepeling van de lockdown-maatregelen, al werd er ook melding gemaakt van voorraadvorming om de aanhoudende verstoring van de toeleveringsketens het hoofd te bieden.

Inkoopprijzen

De kosten waarmee de Nederlandse producenten geconfronteerd werden, stegen in juni opnieuw fors en de inkoopprijsinflatie bereikte een nieuw recordniveau. De panelleden noemden de hogere grondstofkosten, tekorten, hogere prijzen bij leveranciers en hogere transportkosten als redenen voor de inflatie in juni. Er was in alle drie subsectoren sprake van hogere inkoopprijzen. De producenten van investeringsgoederen noteerden de grootste toename, gevolgd door de producenten van halffabricaten.

Verkoopprijzen

De Nederlandse producenten verhoogden hun gemiddelde verkoopprijzen in juni voor de elfde maand op rij, wat de panelleden grotendeels toeschreven aan de hogere inkoopkosten. De verkoopprijsinflatie bereikte bovendien het hoogste niveau sinds deze vraag in oktober 2002 voor het eerst werd gesteld.

De redactie

Recent Posts

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

12 uur ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

12 uur ago

Online spreekuur over cyberveiligheid

Stichting Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) start met een online spreekuur. Deze is bedoeld voor ondernemers…

13 uur ago

Gratis digitale pocketguide voor de WoTS

MYBusinessmedia heeft een digitale pocketguide voor de Wots samengesteld. De gratis gids biedt een handig…

14 uur ago

Metaalunie: ‘Toekomst van mkb-maakindustrie vraagt om daadkracht’

'Koninklijke Metaalunie is blij met veel aandachtspunten van het kabinet, zoals het inzetten op een…

16 uur ago