De Nederlandse industrie heeft de handen vol om achterstanden in te lopen en de levertijden aan klanten binnen de perken te houden. Oorzaak: materiaal- en grondstoftekorten waardoor men orders niet kan uitleveren. En schaarste aan personeel.
Dat schrijft Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven in een redactioneel commentaar op de laatste Nevi PMI, die steeg van 60,0 in september naar 60,4 in oktober en dat is het op een na hoogste cijfer sinds de start van dit onderzoek in 2000. Deze index is daarmee nog maar 0,3 punt verwijderd van het record in februari 2011.
Er is nog steeds, nu al 52 maanden op rij, sprake van een forse omzetgroei. Zowel de afzet in het binnenland als die naar het buitenland namen fors toe (met een waarde van 59,3 respectievelijk 59,0. Vooral in de sector van de apparatenbouw en investeringsgoederen, waarin Nederland sterk is.
Vraag naar vakpersoneel
Een en ander leidt tot hogere productievolumes waardoor bedrijven meer mensen nodig hebben. En hier sneuvelde wel een record: de werkgelegenheidsindex kwam uit op de niet eerder vertoonde waarde van 59,4. Bedrijven hebben enorme behoefte aan goede vakmensen. En dat is niet alleen in de industrie zo. Eenzelfde ontwikkeling ziet men in de bouw en de installatietechniek. Wat een verschil met enkele jaren geleden. Gezien de pijplijn aan orders waar bedrijven over beschikken zal de vraag naar gekwalificeerd personeel nog wel even aanhouden. En hoe doen we het ten opzichte van het buitenland?
Eurozone
De Eurozone kwam oktober uit op een PMI van 55,9. En Duitsland en Frankrijk rapporteerden 56,9 resp. 57,5. Zijn er geen vuiltjes in de lucht? Jazeker! De inkoopprijsinflatie is aanzienlijk (70.6). Dit zal de algemene inflatie verder aanjagen. Ook zonder inkoopprogramma van Europees schuldpapier zal Mario Draghi, de president van de ECB, binnen afzienbare tijd op zijn wenken worden bediend.