Nevi PMI: Productiesector groeit nog steeds

Dat is al weer de tiende maand op rij dat de productie groeit. De Nevi PMI is een samengestelde indicator van de stand van zaken in de productiesector.

Werkgelegenheid

Na de seizoensmatige aanpassing steeg de werkgelegenheidsindex in juli naar het hoogste niveau van de afgelopen drie jaar. Dit cijfer (niet bekendgemaakt door de Nevi) wijst op een behoorlijke uitbreiding van de personeelsbestanden in de Nederlandse productiesector. Iets meer dan een kwart van de bedrijven nam deze maand meer personeel aan en zij schreven dit toe aan de toegenomen marktvraag en het grotere aantal ontvangen nieuwe orders.

Nieuwe orders

De verbeterde economische omstandigheden zorgden er afgelopen maand voor dat het aantal nieuwe ontvangen orders bij Nederlandse productiebedrijven voor de dertiende achtereenvolgende maand steeg. Sinds juni namen zowel de binnenlandse als de buitenlandse vraag in vergelijkbare mate toe. De export naar de VS en binnen Europa is uitermate goed geweest.

De toename van het aantal ontvangen nieuwe orders was echter het kleinst sinds december, waardoor ook de productieomvang minder snel toenam. Desondanks bereikte de werkgelegenheid bij Nederlandse productiebedrijven het hoogste niveau van de afgelopen drie jaar, vooral te danken aan de gestegen vraag.

Voorraad materialen

De voorraad ingekochte materialen steeg opnieuw, waarmee de huidige periode van groei op vier maanden komt. Een verdere uitbreiding van inkoopactiviteiten zorgde bovendien voor een hogere voorraadgroei dan in de voorgaande maand. Als oorzaak van beide trends werden de hogere productievereisten en mogelijke grondstoffentekorten genoemd.

De toegenomen vraag naar materialen werkte in juli een verlenging van levertijden voor grondstoffen en halffabrikaten in de hand, minder aanzienlijk dan in juni , maar toch behoorlijk. Hieraan droegen ook lage voorraadniveaus bij leveranciers en beperkte beschikbaarheid van bepaalde artikelen bij, zo gaven panelleden aan.

Zowel de inkoop- als verkoopprijsinflatie was in juli minder groot. Toch bleef de stijging van de inkoopkosten nog fors, dankzij de hogere brandstof- en grondstoffenkosten. De hogere verkoopprijzen werden verklaard uit de neiging om de winstmarges te beschermen.

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

3 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

5 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

5 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

23 uur ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

1 dag ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

1 dag ago