De NEVI PMI steeg van 53,4 in april naar 53,6 in mei. Dat betekent een aanzienlijke verbetering van de algemene bedrijfsomstandigheden. Dit kwam vooral door grotere stijgingen van de productieomvang en de werkgelegenheid. De personeelsbestanden werden voor de tweede achtereenvolgende maand groter. Deze toeneming was gering, maar wel de grootste sinds november 2013.
‘De industrie kan het werk op dit moment niet aan. Productiecapaciteit lijkt vol bezet. Er is sprake van een lichte toeneming van het aantal banen. Maar: de groei van het ordervolume neemt af’, concludeert Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven naar aanleiding van de NEVI-Purchasing Managers’ Index over mei.
Groei orderstroom
‘De nog altijd groeiende orderstroom leidde in mei tot hogere productievolumes (productie index mei: 56,5) en hogere inkoopvolumes. Deze volumegroei noodzaakt bedrijven langzamerhand hun capaciteit uit te breiden. Maar dat doen zij niet. De nog altijd oplopende levertijden zijn hier een indicatie voor. Niettemin nam het aantal banen in de industrie licht toe (werkgelegenheidsindex me: 51,5)’, aldus Van Weele.
‘Inkopers wisten ondanks de toegenomen vraag inkoopprijsniveaus te verlagen (door het wisselen van leveranciers). Hierdoor blijft de verkoopprijsinflatie in de industrie beperkt. Hetgeen zich op korte termijn blijft vertalen in groeikansen. Blijven deze op korte termijn ook echt aanwezig? Het lijkt er wel op gezien de toenemende ordervolumes uit binnen- en buitenland. Maar de groei van deze ordervolumes is (na een jaar) aan het afvlakken. Dat zal zich vertalen in wat gematigde cijfers de komende maanden. De Nederlandse industrie bevindt zich op dit moment in goed vaarwater.’ Van Weele geeft de maand mei daarom het hogere rapportcijfer 7,5.
Branche-indexen
Ook de metaalgerelateerde branche-indexen noteerden in mei allemaal een flinke groei. De index in de metaalhandel groeide van 57 naar 59,1, de index in de branche plaatbewerking groeide van 58,7 naar 61,4 in mei, de index in de branches oppervlaktebehandeling en productietechnologie daalden maar bleven met respectievelijk 53,2 (april: 64,7) en 57,6 (april: 65,4) wel boven de groeigrens van 50.