Nieuw distributiecentrum voor BIS Industrial Services

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

BIS Industrial Services gaat op korte termijn van start met de bouw van een nieuw distributiecentrum in Roosendaal. Op een terrein van 32.000 vierkante meter worden de logistieke operaties van vijf verschillende vestigingen samengevoegd. Met het totale project, dat onder leiding staat van logistiek adviesbureau Groenewout Consultants & Engineers, is een bedrag van meer dan 12 miljoen euro gemoeid.

BIS bouwt onder meer steigers voor grote (petro)chemische installaties in het gehele land. De zwaartepunten liggen in de omgeving Rotterdam, Antwerpen en Moerdijk. In de huidige situatie ligt het steigermateriaal opgeslagen bij vijf verschillende depots verspreid over het land. BIS vroeg eind 2009 aan Groenewout Consultants & Engineers om de mogelijkheden voor centralisatie te onderzoeken nadat REWIN West-Brabant beschikbare locaties in beeld had gebracht. ‘Als we onze operaties op één locatie concentreren, hebben we lagere voorraden nodig’, vertelt directeur Niko van Ruitenburg van BIS. ‘Bovendien kunnen we ons personeel en machines efficiënter inzetten en onze processen beter monitoren.’

 

Keuze voor Roosendaal

Op basis van historie, zowel transportbewegingen als omzetgegevens, heeft Groenewout onderzocht wat de beste optie was. Dat was centralisatie van de operatie in Roosendaal. ‘Dat zou leiden tot een reductie van de personeelskosten met tien procent. Natuurlijk groeit het aantal transportkilometers, maar dat weegt niet op tegen de toename in efficiëntie’, aldus Van Ruitenburg. Nadat de keuze op Roosendaal was gevallen, heeft Groenewout ook het ontwerp van zowel het gebouw als het buitenterrein voor zijn rekening genomen. Tevens heeft Groenewout de aanvraag van de bouwvergunning, de selectie en contracteren van leveranciers en aannemer begeleid. Nu de bouwvergunning is verleend, zal het bouwbedrijf zo spoedig mogelijk starten met het grondwerk. Eind dit jaar moet het gebouw klaar zijn, zodat BIS het jaar 2012 in een nieuw onderkomen kan beginnen.

 

Buiten opslag

Het totale terrein is 32.000 vierkante meter groot, waarvan 6.500 vierkante meter is gereserveerd voor het pand. Daarvan wordt 1.000 vierkante meter voorzien van twee verdiepingen, zodat de effectieve ruimte 7.500 vierkante meter bedraagt. Daarvan is 800 vierkante meter gereserveerd voor kantoren, kleedkamers, instructieruimte en een kantine. De rest wordt grotendeels gevuld met werkplaatsen voor het repareren en sorteren van steigermateriaal en de prefabricatie van isolatieplaatmateriaal. Daarnaast wordt een deel ingeruimd voor opslag van gebruiksgoederen, denk aan werkkleding, helmen, gereedschap, koffie, thee en alle andere zaken die op bouwplaatsen worden gebruikt. Op dit moment zijn Groenewout en BIS nog bezig met de lay-out van het buitenterrein. Voor de opslag van steigermateriaal is maar liefst 20.000 vierkante meter in de open lucht gereserveerd. De vakken en gangpaden worden zodanig ingedeeld, dat de heftrucks straks zo min mogelijk meters hoeven af te leggen. Dat betekent bijvoorbeeld dat snellopers zo dicht mogelijk bij de laad- en losplaats zullen worden opgeslagen. ‘De uitdaging is dat we vaste procedures voor dit deel van de operatie willen opstellen, maar toch flexibel willen blijven’, aldus Van Ruitenburg.

 

Investering 12 miljoen euro

Samenwerking met een partij als Groenewout is volgens Van Ruitenburg onontbeerlijk voor een project zoals dit. ‘We hebben zelf niet de ervaring en zeker niet de tijd om dit project te leiden. Het is overduidelijk dat Groenewout vaker dit soort projecten heeft gedaan. We hadden dit niet zonder een externe partij kunnen doen.’ Groenewout leidt het project tot aan de formele oplevering in december. Met het totale project is een investering van 12 miljoen euro gemoeid. Dat is het waard, weet Van Ruitenburg. ‘De jaarlijkse kostenbesparingen als gevolg van dit project zijn significant.’