Nieuw record aantal Nederlandse octrooiaanvragen in 2014 bij het Europees Octrooibureau

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het aantal octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau (EOB) groeide in 2014 verder tot 274.000 (+ 3,1%) en bereikt hiermee een nieuw record. Nederland laat hierbij onder Europa’s top van aanvragende landen de grootste groei zien. In 2014 dienden Nederlandse bedrijven en uitvinders 8.100 octrooiaanvragen in bij het EOB (2013: 7.400), een stijging van 9%, veruit meer dan het Europese gemiddelde van 1,2%.

Voor Nederland was 2014 een jaar van ongekende records wat betreft octrooiaanvragen. Het was het derde achtereenvolgende jaar van groei (2013: + 17%, 2012: + 5%) in het aantal octrooiaanvragen, na een daling tussen 2009 en 2011. Nederland stijgt hiermee van nummer vier naar nummer drie in het aantal octrooiaanvragen van Europese landen. Met een aandeel van 3% in alle octrooiaanvragen bij het EOB, staat Nederland nu op nummer zeven (voorheen acht) in de lijst van alle landen.

Als het gaat om het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners, springt Nederland van de 5e naar de 3e plaats (van 347 naar 406 aanvragen), achter Zwitserland en Finland. Op bedrijfsniveau is Philips de nieuwe nummer 2 op de lijst van bedrijven die de meeste octrooiaanvragen indienen bij het EOB. Philips staat hiermee achter Samsung en vóór Siemens. Philips is nu de nummer 1 in bedrijfsoctrooiaanvragen in twee van de tien belangrijkste technologische gebieden bij het EOB: Medische Technologie en Elektrische Apparaten.

“De vraag naar octrooibescherming in Europa groeit gestaag en laat voor het vijfde jaar op rij een stijging zien,” aldus EOB President Beno?t Battistelli. “Europa blijft zijn belangrijke rol als mondiaal knooppunt van technologie en innovatie voor een groeiend aantal bedrijven uit de hele wereld versterken. De stijging van het aantal octrooiaanvragen afkomstig uit Europa onderstreept het belang van octrooi-intensieve industrieën als een solide basis voor de Europese kenniseconomie. Zij bevorderen het Europese concurrentievermogen, economische kracht en de banenmarkt.”

Philips, DSM, Shell: top drie Nederlandse octrooiaanvragers

Met 2.317 aanvragen was Philips in 2014 (een groei van 26% ten aanzien van 2013) de meest actieve octrooiaanvrager in Nederland. Het bedrijf klimt van een 15e plaats in 2012 en een 3e positie in 2013 naar een nummer twee-positie van alle octrooiaanvragen van bedrijven bij het EOB. De grootste Nederlandse groeier in het aantal octrooiaanvragen was DSM (849 aanvragen), een toename van 29% ten opzichte van het voorgaande jaar. Wat betreft meest actieve Nederlandse octrooiaanvragers wordt Philips (2317) gevolgd door DSM (849), Shell (285), NXP (239), Unilever (167 aanvragen in Nederland en 226 in de UK, waarmee het bedrijf daar op nummer 1 staat) en Canon (149).

De drie belangrijkste technologiegebieden waarvoor het EOB Nederlandse octrooiaanvragen ontving waren Biotechnologie, Medische Technologie (11% van de aanvragen) en Elektrische Apparaten (9%). In het algemeen laat het overzicht voor Nederland een hoge specialisatie zien op het gebied van levensmiddelenchemie.

Ten opzichte van het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners in Europa staat Nederland met 406 aanvragen (+ 17% ten opzichte van vorig jaar) op de derde plaats, komend vanaf een vijfde plaats. Nederland staat nu net achter Zwitserland en Finland, maar voor Zweden, Denemarken, Duitsland, Japan, de Verenigde Staten en ver boven het EU-28 gemiddelde van 131 applicaties per miljoen inwoners.

Regionale verschillen in Europa en een sterke groei van China en de VS

Voor Europa was de groei van 1,2% in het aantal octrooiaanvragen van de 38 EOB-lidstaten in 2014 gebaseerd op uiteenlopende trends in de afzonderlijke landen. Naast de groei van 9,1% uit Nederland, was er ook een sterke groei in het aantal aanvragen uit het Verenigd Koninkrijk (+ 4,8%) en Frankrijk (+ 4%). Stabiel bleven België (+ 1,8%), Italië (+ 0,5%) en Duitsland (-0,8%), terwijl er sprake was van een daling in Finland (-9,3%), Zwitserland (-3,1%) en Spanje (-2,1%). Het aantal aanvragen uit de Verenigde Staten steeg aanzienlijk met 6,8%, meer dan het voorgaande jaar. Met een stijging van 18,2% liet China wederom een spectaculaire stijging van het aantal aanvragen zien. Zuid-Korea laat ook nog steeds groei zien, maar een stuk minder groot (+ 2,3%). Japan daarentegen daalde – ondanks het grote aantal aanvragen – met 4,4% in 2014.

  

Samsung behoudt eerste plaats en vijf Europese bedrijven bereiken Top 10

Europese bedrijven blijven goed vertegenwoordigd als het gaat om het overzicht van bedrijven met veel octrooiaanvragen. Op nummer 2 Philips, gevolgd door Siemens (3), BASF (6), Robert Bosch (8) en Ericsson (9). Samsung voert wederom de Top 10 aan met 2.541 aanvragen in 2014. Met Huawei op de

5e plaats, is een Chinese onderneming voor de tweede keer ooit tot deze Top 10 tien doorgedrongen (ZTE was 10e in 2012). De Amerikaanse bedrijven Qualcomm (7e) en Intel (10e) completeren de Top 10.

In tegenstelling tot de verwachting dat het EOB met name wordt gebruikt door grote bedrijven, laat een overzicht van gebruikers zien dat 30% van de aanvragers tot het MKB behoren. Dit onderstreept de belangrijke rol die het EOB speelt als dienstverlener voor kleinere bedrijven. Ongeveer 6% van de aanvragers waren onderzoeksinstellingen of universiteiten. Het percentage grote bedrijven was 64%.

Octrooi