Een grote lap braakliggende grond op het Internationaal Bedrijventerrein Friesland in Heerenveen hebben de initiatiefnemers op het oog voor de bouw van de productielocatie. De plannen voor de 180 meter lange en 40 meter brede fabriek zijn zeer concreet en werden tijdens een werkbezoek van minister Lodewijk Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid aan Friesland gepresenteerd. Een duurzaam product voor interieur- en meubelbedrijven vormt de basis van de ambitieuze plannen. De panelen van 300 tot 650 kilogram per kubieke meter bestaan voor 97 procent uit vezelrijk afvalmateriaal en 3 procent formaldehydevrij bindmiddel. De agrovezels vormen volgens initiatiefnemer Soeniel Nabibaks uit Den Haag een duurzaam alternatief voor houten plaatmaterialen zoals spaanplaat en MDF. Het afvalmateriaal bestaat uit landbouwproducten, grassen en tuinbouwgewassen.
De agrovezelplaten worden vervaardigd met de technologie van Compak Systems Process Engineering Ltd uit Groot-Brittanië. Het systeem is een modulaire, volledig geïntegreerde productiefaciliteit. De producent van de machine is ook patenthouder van de agrovezelplaat en heeft aan de nieuwe onderneming uit Heerenveen exclusieve rechten verleend. Voor de opstartfase wordt gebruik gemaakt van materiaal dat door Compak Systems wordt aangeleverd. Op termijn is het de bedoeling dat het natuurlijke materiaal uit de natuur- en agrarische sector van Nederland komt. Compakboard zal hier het gesprek over aangaan met partijen als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Op 22 plekken in de wereld – in Azië en Noord-Amerika – wordt op dezelfde manier geproduceerd. De agrovezelplaten zijn in Europa echter minder bekend, laat staan dat ze hier worden geproduceerd. Soeniel Nabibaks uit Den Haag importeert al een aantal jaren platen voor Europese interieur- en meubelondernemingen. Om aan de toenemende vraag te voldoen en vanwege de lange aanvoertijden en hoge transportkosten bleek een eigen productlocatie lucratief. De grootste opdrachtgever van Compakboard zit in Engeland en moet uiteindelijk ook ongeveer de helft van de in Heerenveen geproduceerde platen afnemen.
De jaarlijkse omzet van de nieuwe fabriek in Heerenveen wordt geschat tussen de 8,5 en 9,6 miljoen euro in de beginfase. De panelenproducent moet aan minimaal vijftig mensen werk bieden. Bouwbedrijf Dijkstra-Draisma uit Dokkum/Bolsward zal de bouw van de fabriek voor zijn rekening nemen. De realisering van de productielocatie in Heerenveen kost ongeveer zestien miljoen euro en moet binnen negen maanden klaar zijn. Ook zijn er serieuze plannen in de maak voor het opzetten van een soortgelijke fabriek in Tholen. Compakboard heeft bovendien de ambitie om op termijn meerdere productielocaties in Nederland en in Europa te beginnen.
Compakboard verwerkt 33 verschillende vezelrijke soorten. Voorbeelden zijn:
– Landbouwgewassen (graan, maïs, tarwe, gerst, haver)
– Grassen (Miscanthus, Blue Grass, rogge, vlas, hennep, koolzaad, suikerriet)
– Tuinbouwgewassen (tomatenplanten en rozen)
Tata Steel Nederland moet in het eerste kwartaal van 2025 opnieuw stevig de broekriem aanhalen.…
Met 370 deelnemers was de Precisiebeurs al in mei uitverkocht. Beursorganisator Mikrocentrum, het verbindende platform…
Het Amerikaanse SurfacePrep heeft familiebedrijf Leering uit Hengelo overgenomen. Leering, actief in straal- en oppervlaktetechniek…
Metaalbedrijf Van Schijndel Metaal en Elektrolas, beide uit Noord-Brabant, hebben een onbemande laserlascel ontwikkeld die…
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…