Nieuwe fabriek voor groen gas gepland in Delfzijl

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Perpetual Next, gespecialiseerd in torrefactie-technologie, en energie-infrastructuurbedrijf Gasunie zetten de schouders onder het project Torrgas. Het project voorziet in de bouw van een fabriek voor de productie van syngas, een duurzaam gas dat uit houtige reststromen wordt gewonnen. De bedrijven hebben hiertoe een 50/50 joint venture overeenkomst gesloten.

De rolverdeling tussen de samenwerkende bedrijven spreekt voor zich. Perpetual Next neemt hierna de verantwoordelijkheid voor het beheren en bedrijven van de installatie. Gasunie zal de distributie van de gassen verzorgen die – ondergronds – via het landelijke netwerk aan de bebouwde omgeving en industrie worden geleverd. De fabriek – die naar verwachting in 2024 in gebruik genomen gaat worden – start met een groen gas productie van 12 miljoen m3 per jaar.

Met de bouw van de syngas-fabriek in Delfzijl willen de twee bedrijven de  afhankelijkheid van fossiele grondstoffen terug schroeven. De verwachting is dat de bouw van de fabriek in het najaar van 2022 van start gaat. Met de eerste fase van dit project is een investering gemoeid van circa EUR 60 miljoen. Deze investeringsbeslissing volgt later dit jaar. De fabriek zorgt in eerste instantie voor een directe werkgelegenheid van vijftien banen. 

Duurzaam gas na vergassing van hout en groenafval

De technologie van Perpetual Next staat het toe om organische reststromen, groenafval en sloophout via torrefactie om te zetten in hoogwaardig hernieuwbare grondstof. Door deze grondstof vervolgens in twee verhittingsstappen te vergassen, een ontwikkeling van technologie-partner Torrgas, ontstaat syngas. 

Syngas vormt een basis voor vele chemische toepassingen dat fossiel als grondstof vervangt. Uit syngas kan onder meer groengas, methanol en waterstof worden gemaakt. De productie van syngas is mede kosteneffectief door het bijproduct bio-char; een zuivere vorm van koolstof met toepassingen als grondverbeteraar, in waterzuivering en voor de reiniging van schoorsteengassen van fabrieken. Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie, benadrukt dat het project past binnen de klimaatdoelstellingen van de politiek: ‘De ambitie van het Klimaatakkoord is om 2 miljard m3 groen gas te produceren in 2030. Samen met andere partijen zetten we ons in groen gas betaalbaar en op grote schaal op de markt te krijgen. Dit project past in deze ambitie, we hebben veel vertrouwen om gezamenlijk een duurzaam, succesvol, technologisch vooruitstrevend project te realiseren.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *