De zogeheten CIGS-zonnecellen biedent nieuwe kansen voor productie in Europa. CIGS staat voor de Copper Indium Gallium Selenide en is een dunne filmtechnologie. Deze materialen worden in heel dunne laagjes toegepast, samen met een heel dun laagje cadmiumsulfide.
‘Groot voordeel van de dunne-film zonnecellen is dat ze op vrijwel iedere ondergrond kunnen worden aangebracht. Bovendien hebben ze veel grotere, egale vlakken dan de reguliere silicium zonnecellen, waardoor ze veel minder opvallen als ze gemonteerd zijn. De CIGS cellen die we nu ontwikkelen hebben een zwart oppervlak, maar het moet uiteindelijk ook mogelijk zijn cellen uit kunststoffen (Organische PV) aan te brengen, dan zijn veel meer kleuren mogelijk, maar dat is nu nog toekomstmuziek. Ander voordeel van deze is dat de productiemethode van deze dunne-film zonnecellen goedkoper is, legt dr. Ando Kuypers van TNO uit.
Het is niet toevallig dat Solliance onderdak krijgt in een nieuw gebouw dat momenteel op het terrein van de High Tech Campus in Eindhoven verrijst. In de regio zijn namelijk veel machinebouwers gevestigd, met veel kennis over de zonnecellen- en dunnefilm technologie. Het is dan ook op verzoek van deze bedrijven dat Solliance is opgericht.
Solliance is een samenwerking van TNO, TU/e, Holst Centre, ECN, Imec en het onderzoekscentrum Julich. De provincie Brabant heeft een financiële donatie toegekend van 28 miljoen euro. Het adviescomité wordt gevormd door leden van Smit Ovens, Brabant Development Corporation, Brainport Industries, Roth&Rau, OM&T (dochter van Moser Baer), VDL/ETG, Umicore en Philips Innovation Services.
Naast het bedrijfsleven participeren diverse technologische instituten in dit platform.
Kuypers: ‘Het is de bedoeling dat er flink wat werkgelegenheid in de machinebouw zal voortvloeien uit Solliance. We onderzoeken nu een machinelijn waarmee de CIGS cellen geproduceerd gaan worden. Deze lijn staat nu nog bij TNO en gaat later naar ons nieuwe onderkomen. Op basis van de resultaten worden machines ontwikkeld waarmee de zonnecellen laagje voor laagje online worden geproduceerd. Het streven is om ze kant en klaar van de productielijn te laten rollen. Maar zover zijn we nog niet.’
Tot slot een reactie van Kuypers op de recente resultaten van het onderzoek door KIWA van silicium zonnepanelen . ‘De zonnepanelen, die momenteel in Nederland geplaatst worden, komen massaal uit China. Je kunt ze per container via internet zo kopen. Geen wonder dat daar dan wel eens slechte tussen zitten, dat hou je niet tegen. Je moet gewoon goed navragen of de panelen door een betrouwbare partij zijn getest. Wij leren hier alleen maar van en werken voor de CIGS ook aan uitvoerige testmethodes waarmee latere problemen voorkomen moeten worden. Momenteel zijn hier enkele promovendi druk mee bezig.’
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…