Nieuwe lasrobot vangt groei op bij Matador Metaaltechnologie

Naast het snel kunnen instellen van de hele robot met hierbij inbegrepen het programmeren van de stroombron, is het belangrijk dat de toorts, inclusief het in de bovenarm van de robot geïntegreerde slangenpakket, 360 graden kan ronddraaien. Noodzakelijk omdat bij dit bedrijf diverse 3D producten zijn waar de toorts diep in moet kunnen manoeuvreren.

Nieuwe interface

Het gaat om de geavanceerde MA 1900 met DX100 besturing lasrobot waarbij de stroombron direct over de robotteachbox kan worden geprogrammeerd. Voor de lasspanning zorgt de hiervoor ontwikkelde stroombron Powerwave I-400 met draadkoffer 4R90 van Lincoln Smitweld. Deze is gekoppeld aan de besturing DX 100.

Om de lasrobot volledig over de teachbox van de robotbesturing te kunnen aansturen, is er een nieuwe interface ontwikkeld. Samen met het nieuwe slangenpakket en de lastoorts van de firma TBI biedt Yaskawa/Motoman met dit pakket een klantvriendelijke oplossing voor het snel en efficiënt instellen van de lasrobot.

Divers pakket

Matador produceert onder andere kruiwagens, steekwagens en aprofessionele bedrijfshulpmiddelen. Directeur Paul Belgers:  ‘Voor ons is het snel en foutloos in kunnen stellen van de lasrobot van groot belang. Ons pakket aan producten is in aantal groot en divers. We leveren vele eigen producten onder de naam Matador, maar ook met Metaalmaatwerk (OEM) maken we oplossingsgerichte producten.  Binnen het productiebeleid wordt  vooral gefocust  om de instelkosten tot het minimum te beperken, waardoor deze niet of nauwelijks doorwerken in de productprijs. Met de investering in de nieuwe lasapplicatie kunnen we ons doel, met betrekking tot het lassen, aardig bereiken’, geeft Belgers aan.

Matador heeft overigens jarenlange ervaring met lasrobots van ABB, Panasonic en OTC. In Nederland was dit bedrijf een van de eersten, samen met DAF, die met lasrobots ging werken.

Flexibel

Bij de huidige lasapplicatie is gekozen voor een combinatie met aan één zijde een vaste werktafel met opspanframe waarop lasmallen kunnen worden geplaatst. Aan de andere zijde staat een voordraaitafel van het type RVE met twee werkstations, uitgerust met een vaste werkblad-opspanvoorziening. Eventueel kan in een later stadium de vaste opspantafel vervangen worden door een horizontale werkstukmanipulator. ‘Voor ons is de productieflexibileit van groot belang, gezien het aantal nieuwe producten die wij regelmatig op de markt brengen’.

Aantrekkende export

In 2008 startte Matador een vestiging in Frankrijk. ‘Ons marktaandeel in Frankrijk is hierdoor fors gestegen. Maar we zien overall een aantrekkende export. Enkele jaren geleden lag ons exportaandel nog op 10 procent, nu is dit gestegen naar 45. Door de investering in de nieuwe lasrobot kunnen we de groei adequaat opvangen’, aldus Belgers.

.

 

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago