Is dit terecht optimisme of is hier de wens de vader van de gedachte? Hannes Hesse, directeur van de Duitse Machinebouwers VDMA ontkent op de Hannover Messe niet dat zijn optimisme voor een deel gebaseerd is op het simpele feit dat vorig jaar in april de orderintake bij de Duitse machinebouwers een piek bereikte. Daarna ging het bergaf. Relatief zou het eerdaags dus beter moeten gaan. Cijfers om zijn gevoel te onderbouwen, kan hij niet geven. Integendeel: in de eerste twee maanden van dit jaar lag de productie 23 procent lager dan in 2008, de orderintake liefst 45 procent lager.
Toch ziet Hesse ook positieve signalen. Zo stijgt de Duitse ifo-indicator, die de economische activiteit voorspelt, al drie maanden na elkaar. En ook de ZEW-indicator, van een ander Duits economisch instituut, laat al maandenlang een langzame stijging zien. ‘De industrie heeft zich aangepast aan de nieuwe situatie, voorraden zijn aangepast, we hopen dat er deze maand een eind komt aan het annuleren van orders,’ zegt Hesse. Dat in combinatie met het aanvullen van voorraden zou voor een opleving kunnen zorgen.
Bovendien, hij vindt dat optimisme verplicht moet zijn op dit moment. ‘We zien effecten die duiden op het bereiken van het dal binnen enkele maanden, bijvoorbeeld merken we toenemende orders uit China, India en Brazilië.’ De VDMA verwacht geen snelle opleving. Wel is Hannes Hesse ervan overtuigd dat de Duitse machinebouw sterker uit de crisis kan komen als het land erin slaagt om de kleinere bedrijven overeind te houden.
Dat lijkt echter de achilleshiel te zijn. Want bij het Bundesverband der Deutschen Industrie is men minder optimistisch. BDI-president Hans-Peter Keitel ziet ook de indicatoren stijgen, maar durft absoluut nog niet te spreken over het keren van de trend. Het grote probleem is volgens hem een gebrek aan liquiditeit. En dan niet eens zozeer bij de Duitse industriebedrijven zelf maar bij hun klanten. ‘Voor goede investeringsprojecten die langer dan drie jaar lopen, is er geen krediet te verkrijgen,’ aldus Keitel tijdens de BDI-persconferentie op de Hannover Messe. Dat geldt voor Duitsland zowel als de rest van de wereld.
Hij zegt blij te zijn als de VDMA tekenen van herstel ziet, maar betwijfelt of iemand nu al in staat is te zeggen dat binnen korte tijd het dal bereikt wordt. ‘Het is wel belangrijk dat we perspectief gaan zien, dan we weten hoelang de crisis nog gaat duren. Tot de zomer zullen veel bedrijven hun mensen vast houden, maar als er dan geen zicht is op het einde van de crisis, vrees ik dat er misschien wel eens veel meer banen verloren kunnen gaan dan de 25.000 die we begin dit jaar geprognotiseerd hebben.’
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…