Nieuwe milieunorm op komst voor complexere maakproducten

Jeannette Levels, directeur bij de Stichting Adviescentrum Metaal, Martin van Dord, innovatiecoach Nederlandse Rubber en Kunststofindustrie, Rob van Beek, beleidsadviseur arbo & milieu bij FME-CWM en Gerard Wyfker, beleidssecretaris milieu- en energiezaken bij Koninklijke Metaalunie zetten de beleidskaders voor deze nieuwe norm neer.

 

Dat doen ze niet alleen. ‘Nee zeker niet. We zijn in het voorjaar van 2012 gestart met een bijeenkomst waarbij zo’n 45 mkb metaalbedrijven aanwezig waren. Noodzakelijk om te weten te komen wat er in de bepaalde marktsegmenten op dit vlak speelt. Ook belangrijk is het om te weten hoe bedrijven hier mee omgaan en dit in de toekomst willen gaan inzetten in de productie’, aldus Wyfker. Een vergelijkbare bijeenkomst was er op 18 september 2012 over LCA voor de kunststofketen.

 

Bedrijven die willen aantonen – claimen – dat hun product weer meer is verduurzaamd dan de vorige editie, hebben hiervoor tools nodig. ‘Je kunt als bedrijf wel roepen dat het weer een verbetering is ten aanzien van allerlei milieucomponenten, maar als dit niet is te herleiden, zal de klant er toch enkele vraagtekens bij plaatsen.

Ecodesign norm

De wijze waarop bedrijven kunnen aantonen dat hun product duurzamer is gemaakt, wordt nu opgezet in een geheel nieuwe internationale norm, de ecodesign norm. Dit moet je eigenlijk zien als een invulling van het thema duurzaam producten maken binnen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en de NEN-EN iso 14001′, zo geeft Rob van Beek aan. ‘De norm helpt daarmee fabrikanten te voldoen aan de steeds hogere duurzaamheidseisen van hun klanten. Bedrijven die hierop inspelen, zullen eerder in beeld komen bij de opdrachtgevers.’

Levenscyclus

Een belangrijk aspect binnen het ecodesign is de LCA. Dit staat voor de levenscyclusanalyse. Dit is een methode om de totale milieubelasting te bepalen van een product gedurende de hele levenscyclus. Van de winning van de benodigde grondstoffen, productie, transport, gebruik en afvalverwerking.

 

Milieu-impact

Om binnen het ecodesign de LCA componenten praktisch in te brengen is er een commissie in het leven geroepen die dit gaat invullen en realiseren. Hierin zit onder andere Jeanette Levels. ‘In de commissie werken we aan methodieken om voor mechanische producten en machines met een mechanische component de milieu-impact te bepalen en de mogelijke verbeteringen te identificeren. Het energieverbruik is een van de onderdelen van de milieu-impact naast bijvoorbeeld de grondstoffen en de milieubelasting van de productie’. De LCA die moet worden opgesteld, betreft dus de complexere producten van metaal en kunststof. Met deze methodiek wordt het voor bedrijven eenvoudig om zelf in een korte tijd het milieuprofiel (vereenvoudigde LCA) te maken en met productverbetering aan de slag te gaan.

Levels: ‘We vinden het belangrijk om de ideeën die binnen de achterban van Metaalunie en FME en NRK leven mee te nemen in de besluitvorming en voorstellen voor deze nieuwe norm. Want dit is natuurlijk belangrijk voor de Nederlandse maakindustrie. Als je als Nederland niet aansluit en er zijn zes andere Europese landen die dit gaan opstellen, moet je dit accepteren. Nu hebben we nadrukkelijk onze inbreng.’

 

Noodzaak

Met een Europese norm voor Eco-design Methodologie krijgen bedrijven een handvat om hun producten op duurzame wijze te ontwikkelen, innoveren en produceren. Metaalunie en FME vinden het daarnaast ook belangrijk dat er een einde komt aan het scala van verschillende systemen die nu in Europa bestaan. Nu moeten exporterende bedrijven in elk land opnieuw aantonen dat hun product duurzaam is.

Dit remt de export en verkleint de afzetmarkt.

 

Commentaarrondes

De inhoud staat nu voor 80 procent op papier en de verwachting is dat in het voorjaar van 2013 95 procent gereed is. De laatste vijf procent is vaak het zwaarst. Dan moeten alle puntjes op de i worden gezet en de verwachting is dat dit eind 2013 gereed zal zijn.

 

Voor geïnteresseerde bedrijven

De Metaalunie en FME roepen hun lid bedrijven nog eens op om, als ze zich geroepen voelen, hun ideeën in te brengen. Dat kan bij de Metaalunie, Gerard Wyfker, email: wyfker@metaalunie.nl, de FME, Rob van Beek, email: robert.van.beek@fme.nl, en de NRK, Martin van Dord, email: vandord@nrk.nl.

Rolf Elling

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

17 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

18 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

18 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

1 dag ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

2 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

2 dagen ago