Nieuwe routes voor busbedrijven: veiling na de reorganisatie in de fabriek in Słupsk (Polen) van een Zweedse fabrikant van stadsbussen

Geschreven door Partner

Door technische ontwikkelingen en de aanhoudende gevolgen van de coronapandemie staat de busproductie voor grote uitdagingen, die de fabrikanten ertoe dwingen hun strategie te herzien. Zo is een toonaangevende Zweedse fabrikant gestopt met de productie van volledige bussen, en concentreert het bedrijf zich in de fabriek in Słupsk, Polen, nu op de productie van chassis met verschillende soorten aandrijvingen. Door deze reorganisatie worden van 13 tot 15 augustus zo’n 1150 artikelen geveild bij veilinghuis Surplex.

De transitie naar andere aandrijvingen en de nawerkingen van de coronapandemie zijn de twee grootste uitdagingen voor de productie van bussen. Het wegvallen van passagiers tijdens de coronapandemie heeft de sector zwaar geraakt. De economie herstelt zich weliswaar, maar wel langzaam. In deze lastige omstandigheden zijn de publieke middelen voor het openbaar vervoer op veel plekken beperkt. Hierdoor is de onderlinge concurrentie bij busfabrikanten nog harder geworden. Ook beleidsveranderingen op EU-niveau om CO2-neutraliteit te bereiken maken de situatie moeilijker. Dit alles zorgt ervoor dat sommige fabrikanten van bussen hun bedrijfsstrategie moeten herzien en aanpassen.

Nieuwe dienstregeling voor de toekomst

Ook een gerenommeerde Zweedse busfabrikant heeft op deze uitdagingen gereageerd en is al vorig jaar gestart met een uitgebreide reorganisatie van zijn fabriek in Słupsk. Als onderdeel van een duurzame bedrijfsstrategie is met de eigen productie van bussen gestopt. In plaats daarvan investeert het bedrijf sterker op samenwerking met zorgvuldig gekozen, lokale fabrikanten en partners voor de opbouw van de bussen. Deze aanpak is al met succes ingevoerd in het grootste deel van het bedrijf en wordt nu verder doorgezet. Het bedrijf concentreert zich op de productie van chassis met een uiteenlopende keuze uit aandrijftechnieken. De carrosserieproductie werd daarentegen in het eerste kwartaal van 2024 stopgezet.

Driedaagse veiling voor meer dan 1000 overtollige kavels

Om deze reden organiseert veilinghuis Surplex van 13 tot 15 augustus een driedaagse veiling. „Door de reorganisatie van de fabriek zijn bijna 1150 kavels beschikbaar gekomen, die nu worden geveild. Daarom hebben wij ervoor gekozen de veiling over drie dagen te verdelen”, legt Marcin Kocurek, Country Manager van Surplex in Polen, uit. „De veilingcatalogus bestaat overwegend niet uit grote machines, maar uit veel kleine kavels met handmachines, elektrisch gereedschap en meer. Maar vanzelfsprekend zijn er ook grotere items als hefbruggen, werkplatformen, lasmachines, lasdraaibanken en vorkheftrucks:” De highlights van deze veiling:

  • ELUMATEC CNC universeel bewerkingscentrum
  • Meerdere elektrische vorkheftrucks
  • Verschillende metaalzagen
  • Lasapparaten
  • Kranen en hefinstallaties
  • Daarnaast beschikbaar: andere werktuigmachines, accessoires en werkplaatsinrichting

Bezichtiging van de machines is op afspraak mogelijk.

Surplex heeft de uitgerangeerde machines opgekocht

De uitgerangeerde machines en kavels zijn opgekocht door Surplex. „Want bij Surplex kunnen de verkopers kiezen uit twee verkoopopties”, legt Kocurek uit. „Enerzijds is er de mogelijkheid, machines rechtstreeks aan ons te verkopen. Door een faire prijs en snelle afwikkeling van de betaling komt er dan direct liquiditeit beschikbaar. Anderzijds kunnen de verkopers ook zelf gebruikmaken van het bereik en de verkoopkracht van het veilingplatform, door de machines en installaties door ons te laten verkopen.”

Afbeelding 1
De fabriek in Słupsk (Polen) speelt een cruciale rol bij de reorganisatieplannen van de Zweedse busfabrikant. Hier worden in de toekomst vooral aandrijfsystemen gemaakt.
(© Surplex).
Afbeelding 2
Omdat er bijna 1150 kavels, met name kleine apparaten als handmachines en elektrisch gereedschap, worden geveild, vindt de veiling verspreid over drie dagen plaats.
(© Surplex).
Afbeelding 3
Omdat met name de productie van buscarosserieën wordt uitbesteed aan andere partijen, worden nu ook gespecialiseerde apparaten zoals het 5-assige bewerkingscentrum voor aluminium of pvc-profielen ELUMATEC SBZ 150 geveild.
(© Surplex).

Over Surplex

Surplex is al 25 jaar een van de toonaangevende Europese industriële veilinghuizen en handelt wereldwijd in gebruikte machines en bedrijfsinrichtingen. Op het 18-talige veilingplatform Surplex.com zijn meer dan 125.000 klanten geregistreerd. Met jaarlijks ongeveer 1000 online veilingen zijn tot nu toe meer dan 400.000 industriegoederen verkocht. De onderneming met hoofdvestiging in Düsseldorf heeft kantoren in 16 Europese landen. Ruim 220 werknemers uit 27 landen bieden een complete service in 20 talen.

Contactpersoon
media
                 Dennis Kottmann        Head of Marketing        
+49 211 422737 28          dennis.kottmann@surplex.com
in Polen              Marcin Kocurek           Country Manager          
+48 515 518 556              marcin.kocurek@surplex.com
veiling                 Dejan Dučić                  Projectmanager             
+49 162 1318193             dejan.ducic@surplex.com