Windesheim plaatst een nieuwe 3D-metaalprinter op Perron038. De M2 Series 5 van GE Additive vervangt de EOS M400, die in 2020 geïnstalleerd werd. Een investering in en een boost voor praktijkgericht onderzoek naar deze sleuteltechnologie en een krachtig signaal bij de aftrap van het SPRONG-project Industrieel Additive Manufacturing Metaal (IAMM).
Het lectoraat Kunststoftechnologie van hogeschool Windesheim doet al een flink aantal jaren praktijkgericht onderzoek naar Additive Manufacturing-technologieën, zoals 3D-metaalprinting. Via dit innovatieve onderzoek ontwikkelt het lectoraat kennis, methodieken en handvatten voor industriële partners om 3D-printing in hun productieprocessen te implementeren. Daarnaast draagt het onderzoek bij aan het opleiden van de engineers van de toekomst.
Praktijkgericht onderzoek is niet de enige factor die bijdraagt aan het succes en de impact van de onderzoeksprojecten op de industrie. Door middel van het onderzoek geeft het lectoraat zijn partners toegang tot benodigde apparatuur en tools. Denk aan softwarepakketten voor “Design for AM”, post-processing en ook testfaciliteiten. Hierdoor kunnen alle projectpartners de kennis, methodieken en handvatten direct toetsen en toepassen in de praktijk. Met de installatie van deze nieuwste generatie van GE Additive, de M2 Series 5 poederbed printer (Conceptlaser), breidt Windesheim dit ecosysteem uit en creëren ze nieuwe technologische mogelijkheden voor onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven.
Samen met de hogescholen Saxion en Fontys vormt het lectoraat Kunststoftechnologie als penvoerder de SPRONG-groep IAMM. Doel van dit project is om de komende vier jaar een kennisinfrastructuur en testfaciliteiten op te zetten voor heel Nederland op het gebied van metaalprinting. Deze infrastructuur opent de deuren voor bedrijven richting onderzoek en onderwijs, met als einddoel deze sleuteltechnologie voor heel Nederland te ontsluiten. De komst van de nieuwe 3D-metaalprinter breidt de technologische mogelijkheden binnen het machinepark van de SPRONG-groep verder uit.
De M2 3D-metaalprinter van GE Additive is de eerste M2 Series 5 in Nederland en is ontworpen om uit metaalpoedersoorten functionele, fijnmechanische 3D-eindproducten te produceren voor medische toepassingen. Maar ook producten voor de lucht- en ruimtevaart kan het produceren, conform de allerhoogste eisen. De M2 is uitgerust met hoogwaardige sensor- en meettechnieken die voldoen aan de laatste explosie- en brandvoorschriften. Hierdoor biedt de M2 een hoog niveau van veiligheid. De machine wordt in eerste instantie ingezet voor aluminium-printing, al is er nog een veel breder scala aan mogelijkheden.
De locatie van de nieuwe machine is Perron038. Op Perron038 worden de komende maanden meer nieuwe AM-technologieën geïnstalleerd, waardoor de locatie naadloos aansluit bij de ambities van Windesheim, de regio en de SPRONG-groep.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…