Een uniek trio bedrijven in Nijkerk met warmte-, metaal- en procestechniek als speerpunten: Electron Thermal Processing Equipment, Elicra Electrowarmte en Emergo Steel – verenigd in de Glaesum Group – vormen samen een combinatie van drie innovatieve ondernemingen die elkaar naadloos aanvullen. Elk met een eigen specialisme en klantenkring.
Samen beschikken ze over een ervaren team van specialisten, een eigen engineeringteam en een ontwikkelingsafdeling, specialistische kennis op het gebied van metaaltechniek, warmtetechniek, laboratoriumovens en industriële ovenbouw. En met een eigen productiefaciliteit om alles door de totaal 40 werknemers in eigen huis te laten produceren.
Het Nijkerks trio nam dit jaar ook voor het eerst deel aan Thermprocess, onderdeel van The Bright World of Metals, dat zijn de vier vakbeurzen Gifa, Metec, Thermprocess en Newcast (GMTN) die van 25 tot 29 juni 2019 in Düsseldorf werd gehouden. De Glaesum Group trad eerder dit jaar op als locatie van de persconferentie van GMTN.
Heating technologie
Electron Thermal Processing Equipment ontwerpt en produceert industriële ovens voor batch- en continuprocessen. Dit bedrijf levert niet alleen projectmanagement en -procesontwikkeling, ook engineering voor en fabricage van onder andere ovens voor warmtebehandeling, coating, diffusie, pyrolyse- en recycling. ‘Het bedrijf is als specialist in heating in 1988 opgericht door Herman Koelewijn, de vader van de huidige directieleden’, vertelt Arnold Jan van der Wielen, sales engineer. Jos Koelewijn is nu algemeen directeur en Dirk Koelewijn technisch directeur. Het topproduct waar iedereen van de groep aan werkt is de industriële oven voor CVD-coating (Chemical Vapor Deposition). Daarnaast maken zij warmtebehandelingsovens, oppervlaktebehandelingsovens, pyrolyse-ovens en Flue Gas Treatment Systemen (rookgasbehandelingssystemen om verontreinigende stoffen in gas geproduceerd door energie-uit-afval te reinigen).
Elicra Electrowarmte is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van klantspecifieke, elektrische verwarmingselementen en -systemen. Als partner van het Italiaanse Zoppas Industries en distributeur van Sandvik Wire & Heating Technology (Kanthal), zijn zij in staat om verwarmingselementen en -systemen te leveren in de gehele temperatuurrange tot 1.850 °C. Hierbij kun je denken aan losse verwarmingselementen, maar ook complete (deelbare) buisovens voor laboratoria, technische universiteiten en R&D-centra.
Onmisbaar
Elicra houdt in Nijkerk voorraad van de meest gangbare Kanthal materialen en van keramische buizen. Het zijn vooral exotische legeringen die tot een tempratuur van 1.850 °C aan kunnen voor de elektrische verwarming van ovens. Deze hoge temperatuur vraagt ook weer specialistische vakkennis van metaaltak van het trio Emergo Steel. Dit zusterbedrijf voor de metaalconstructiebouw maakt alle RVS en stalen constructies voor ovens, trechters, ketels, filters en andere plaatwerkdelen. Daarnaast fabriceren ze RVS warmtewisselaars op klantspecificatie en een breed scala aan behuizingen, waaronder RVS besturingskasten op maat.
‘Eén van onze specialiteiten is de bewerking van dun plaatwerk vanaf 0,8 mm’, zegt Van der Wielen. ‘De afwerking kan variëren van een industriële 2b finish, tot een mirror 8 gepolijste uitvoering.’ Naast roestvast staal verwerken zij ook aluminium en hittevaste staalsoorten. Het betreft voornamelijk halffabricaten voor machinefabrieken in de semiconductor- en voedingsmiddelenindustrie. Voor speciale conische trechters draait Emergo ook zijn hand niet om, ze werken aan elke oven of fornuis.
Speciale legeringen
De normale rollenwalsen en de NC-gestuurde conische rollenwals van het merk Sahinler, een Turkse machine die is aangeschaft, zijn gericht op hoogtemperatuurlegeringen.
Die zijn taaier en er is dus meer kracht nodig om ze te vervormen. Voor de ovenkamers moet je afwijken van gewoon RVS en kom je in nikkel legeringen terecht. Deze zijn geschikt voor hoge tempraturen, bijvoorbeeld Inconel 601 en Alloy 330. Het vergt meer aandacht, ook met lassen, omdat het altijd gasdicht gelast moet worden. Dit vanwege gassen die in de proceskamers losgelaten worden en die niet mogen ontsnappen. Verder is het bedrijf niet anders dan andere plaatverwerkende bedrijven met kantbank, rollerbank, schaar, nibbelmachine en omhaalmachines.
De ovens van Electron worden onder meer veel gebruikt in de luchtvaarttechniek en gasturbine-industrie, voor het reinigen en CVD coaten van onderdelen. Je zou ze ook kunnen gebruiken om gereedschapstaal te versterken. Onder druk en warmte worden toevoegingen in het materiaal gebracht, waardoor de eigenschappen van het materiaal verbeteren. ‘Emergo maakt de basis van alle ovens’, vertelt Van der Wielen. ‘Vervolgens wordt alles één hal verder bij Electron geassembleerd, met de pompen en elektronica.’ Ook de besturing is door henzelf ontwikkeld. Zodra die geplaatst is, kan er getest worden. Door de speciaal ontwikkelde processen en om de concurrentiepositie te beschermen kan het bedrijf weinig vrijgeven over de geavanceerde systemen.
Geheim van de smid
De basistechniek is de verwarmingsdraadtoepassing die bijvoorbeeld als een spiraalelement voor de elektrische verwarming van een industriële oven zorgt. Voor de laboratoriumovens die door ELICRA gemaakt worden is het niet anders, maar dat is weer minder bekend. ‘In de constructie zoals wij de laboratoriumovens opbouwen zit onze specialiteit. Dat is de reden dat er in de werkplaats geen foto’s gemaakt mogen worden. De opbouw is het geheim van de smid. De spiraal kan in de isolatie zitten, ervoor of in de keramische schaal. Dit zijn allemaal zaken die de nauwkeurigheid en soort warmte bepalen. Onze ovens zijn geschikt voor verwarming van 50 tot 1.850 graden Celsius. Elke temperatuur heeft ook weer zijn eigen soort materiaal en isolatie.’
Alle techniek om ovens elektrisch te verwarmen heeft het trio bedrijven in eigen huis. Ze beheersen een hele range van technieken voor elektrische verwarming. ‘Vroeger waren ook bij ons de ovens gasgestookt’, vertelt Van der Wielen. ‘Tegenwoordig is er steeds meer vraag naar elektrisch verwarmde ovens. Elektrisch verwarmen is ook vele malen nauwkeuriger en constanter. Door een warmtebeeld kunnen wij de effectiviteit vaststellen. Hierdoor zijn de eindresultaten nog beter voor laboratoria en industrie. Je wil toch niet dat een schoep van een motor bijvoorbeeld aan de ene kant warmer is geweest dan de andere. Dan gaan er ongelukken gebeuren omdat het proces niet gelijkmatig verlopen is.’
De kennis van elektrisch verwarmde ovens en fornuizen wordt nu extra interessant in Nederland voor de drie bedrijven van de Glaesum Group. Nederland moet immers van het gas af. Daarnaast gaan CO2-uitstoot en de voetprint ook tellen. Er gaat voor het trio bedrijven een nieuwe markt open. Het blijkt dat Electron-ovens circa twintig procent zuiniger zijn in energieverbruik dan gasgestookte ovens. Ze gaan zelf dit jaar een eigen R&D-afdeling opzetten zodat alle geavanceerde testen ook in eigen huis gedaan kunnen worden voor nieuwe ontwikkelingen. Ze willen graag met de klanten meedenken en ontwikkelen. ‘De wereld rond heating is groot, alles heeft verwarming nodig’, voegt Van der Wielen toe.
Wereldwijd
In Oost-Europa worden de standaardovens in serie gemaakt. Dit omdat het Nederlandse bedrijf gespecialiseerd is in one-of-a-kind producten en kleine series. Voor de Zuid-Amerikaanse markt is Glaesum Group een samenwerkingsverband aangegaan met het Colombiaans bedrijf Ion Heat. Ion Heat maakt zelf een plasmanitreren oven, die Electron weer in Europa, het Midden-Oosten en Azië verkoopt.