Categories: Actueel

Nissan-robots maken reserve-onderdelen voor oude modellen (video)

Nissan hoopt de eigen techniek, bekend als dubbelzijdig dieless forming, op de markt te brengen. De techniek bestaat uit twee gesynchroniseerde robots die van tegenover elkaar liggende zijden van een staalplaat werken, waarbij diamantgereedschappen worden gebruikt om het staal geleidelijk aan vorm te geven. Dankzij de flexibele productie, de korte doorlooptijden en de minimale aanloopkosten kan de nieuwe techniek het commercieel haalbaar maken om een grote verscheidenheid aan nazorg- en vervangingsonderdelen in kleine volumes te produceren en te verkopen voor auto’s die Nissan niet meer maakt. Dit was voorheen niet mogelijk vanwege de hoge aanloopkosten en de lange doorlooptijden voor het ontwikkelen en maken van matrijzen voor gestanste onderdelen.

Robots tegenover elkaar

Tot nu toe werd tweezijdig dieless forming als te moeilijk te commercialiseren beschouwd. Dit was te wijten aan de complexiteit van het programmeren van twee robots om synchroon te werken met behoud van een constante kwaliteit. Bestaande technieken zijn vooral gebaseerd op enkelzijdig vormen, wat de complexiteit van de vormen die kunnen worden gecreëerd beperkt. Door het plaatsen van robots en gereedschappen op tegengestelde kanten van een staalplaat kunnen ze moeilijkere en gedetailleerdere vormen maken.

De nieuwe techniek werd mogelijk gemaakt dankzij de expertise op het gebied van productietechniek in het Production Engineering Research and Development Center van Nissan en de vooruitgang in de materiaaltechnologie van de Research Division van Nissan.

Het R&D-centrum leverde drie belangrijke doorbraken:

  • De ontwikkeling van geavanceerde programma’s die in staat zijn om beide robots met een hoge mate van dimensionale nauwkeurigheid te besturen, waardoor de vorming van gedetailleerde convexe en concave vormen mogelijk wordt.
  • Het aanbrengen van een gespiegelde diamantcoating op gereedschap, waardoor de wrijving wordt verminderd en er geen smering meer nodig is. Dit heeft tal van voordelen, waaronder consistentie van oppervlaktekwaliteit en een goedkope, milieuvriendelijke werking.
  • Het genereren van geoptimaliseerde pathfinding logica voor robots, gebruikmakend van de ruime expertise en persvormingssimulatietechnieken die gewoonlijk gebruikt worden door Nissan’s productie engineering teams. Dit stelde Nissan in staat om al vroeg in het ontwikkelingsproces resultaten van hoge kwaliteit te bereiken.

Nissan is van plan om de vooruitgang in massaproductie voort te zetten en tegelijkertijd R&D-middelen te besteden aan het aanscherpen van de flexibele productietechnieken voor kleine volumes.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

23 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago