Nog geen einde aan stakingen metalektro

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De eerste stakingen in de metalektro begonnen al in januari, maar het einde lijkt nog niet in zicht. Maandag 19 april leggen medewerkers in de regio Utrecht het werk voor 24 uur neer.

Nog geen einde aan stakingen metalektro
Vrijdag 16 april werd er al gestaakt door ruim 1200 metaalmedewerkers in Limburg van onder andere VDL Nedcar. (Foto: FNV)

De stakers voeren actie voor een betere cao. Murat Şekercan, bestuurder FNV Metaal: ‘De omzet en de winsten in de sector stijgen weer. Intussen werken werknemers zich een slag in de rondte om aan de stijgende productie te voldoen. Het enige wat ze daarvoor terug willen, is een eerlijke en moderne cao.’

Maandag wordt gestaakt bij SAB Profiel, Gispen, Koninklijke Nederlandse Munt, Otis, Schindler, Kone, Mitsubishi Turbo Charger, Nedal, Dynniq en VDL PMD. De stakingen zijn onderdeel van landelijke estafettestakingen die in januari begonnen. Tot nu toe hebben duizenden stakers zich ingeschreven. Dat gebeurt voor het eerst in staakstraten waar met de auto doorheen gereden wordt.

Stakingsbereidheid

Door corona zijn er geen grote stakingsbijeenkomsten. ‘De stakingsbereidheid is er niet minder om en wordt met de tijd alleen maar groter. Zeker nu de medewerkers inzien dat corona geen reden is om een normale cao tegen te houden’, aldus Şekercan.

Onvoldoende

Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Şekercan: ‘Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van omgerekend 1,1 procent per jaar, terwijl de inflatie bijna 2 procent is. Dat is dus volstrekt onvoldoende.’

Meer zekerheid

Ook is er geen overeenstemming over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. FNV wil daarnaast meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En voor jongeren wil de vakbond dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt. 

160.000 mensen

De Metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij ongeveer 1000 bedrijven als Thyssen Krupp, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *