In het kader van het programma Starters International Business (SIB), organiseerden de Koninklijke Metaalunie, FME en de Nederlands-Duitse Handelskammer (DNHK) van 3 t/m 5 februari een handelsmissie naar de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen (NRW). Het doel van deze missie was om internationaal minder ervaren metaalbedrijven in de sector metaal en techniek kennis te laten maken met de Duitse markt en de wijze waarop Duitse bedrijven zaken doen.
Voor Nederlandse toeleveranciers is de machinebouw in Nordrhein-Westfalen bijzonder interessant door de grote concentraties van internationaal gerenommeerde machinebouwers. Toch is deze regio Ostwestfalen-Lippe in Nederland wat minder bekend, terwijl hier veel bedrijven zijn gevestigd die behoren tot de top in hun sector in de wereld. Enkele voorbeelden van bedrijven die hier zijn gevestigd zijn Claas (landbouwmachines), DMG Mori Seiki (machinebouw) en Miele (huishoudelijke apparatuur).
Opmerkelijk is het grote aantal familiebedrijven met een omvang van soms meer dan 10.000 medewerkers en omzetten van meer dan drie miljard euro die in deze regio gevestigd zijn. Vaak hebben deze bedrijven een lange traditie, waarbij continuïteit van de onderneming voorop staat. De traditie staat echter niet in de weg van de grote innovatiekracht die deze bedrijven bezitten; vaak is dit ook de basis van hun succes.
Samenwerking
Een bezoek aan de Industrie- und Handelskamer Ostwestfalen (IHK) maakte onderdeel uit van de missie. Daar werden presentaties over de machinebouw in NRW en de Nederlandse toeleverindustrie gehouden, waarbij ook de kansen die er liggen voor samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven uitgebreid aan de orde kwamen.
Aansluitend vonden er bij de IHK Ostwestfalen in Bielefeld matchmakinggesprekken plaats, waarbij de eerste contacten werden gelegd tussen Nederlandse toeleveranciers en potentiële Duitse afnemers. Ook vonden er gesprekken plaats bij Duitse bedrijven die gematched waren met Nederlandse deelnemers.
Bedrijfsbezoeken
Tenslotte werden er bedrijfsbezoeken afgelegd bij DMG Mori Seiki, bij Berg & Co. Spanntechnik en bij Miele. Alle drie bedrijven zijn geheel verschillend van karakter, maar wat ze gemeen hebben is de zeer hoge mate waarin ze hun processen beheersen en de kwaliteit van de geleverde producten. Opmerkelijk voor Nederlanders was het om te leren hoe een bedrijf als Miele er voor kiest om zeer veel onderdelen van hun producten zelf te fabriceren en relatief minder gebruik te maken van toeleveranciers in vergelijking met Nederlandse fabrikanten. Die keuze wordt ingegeven door de wens om zowel de innovatie als de kwaliteit van de producten en processen voortdurend te kunnen verbeteren.