Actueel

NSK traint met VR technologie

Operators van slijp- en hoonmachines voor NSK’s productie van kogellagers maken nu gebruik van virtual reality (VR) trainingsmethoden. De machines kunnen blijven produceren, terwijl gelijktijdig de trainingen makkelijker kunnen worden gestandaardiseerd. Voor NSK dient dit eerste project in de fabriek in Munderkingen (Duitsland) als model voor een toekomstige uitrol in andere vestigingen.

VR-machinetraining in de fabriek van NSK in Munderkingen levert een aantal belangrijke voordelen op.

Bij de productie van kogellagers worden hoge eisen gesteld aan de nauwkeurigheid van de bewerking. Daarom wordt in de productielocaties van NSK gebruik gemaakt van nauwkeurige slijp- en hoonmachines. De uitdaging is om de machines 24/7 draaiend te houden en tegelijkertijd de werknemers te trainen in het bedienen. NSK heeft, in samenwerking met Varity.me, de oplossing hiervoor gevonden in VR technologie. De productie hoeft nu niet meer te worden onderbroken om trainingen uit te voeren; ze hebben interactief plaats in de virtuele ruimte.

Instel-workflows

Een van de voordelen van dit type training is dat elke operator leert hoe hij de machine steeds op dezelfde manier moet instellen als hij overschakelt naar het volgende product. In de fabriek in Munderkingen zijn met name de instel-workflows belangrijk, omdat de fabriek een grote verscheidenheid aan klantspecifieke lagertypen in kleine batches produceert, waardoor de machine vaak opnieuw moet worden ingesteld. VR-ondersteunde training van het instelproces leidt tot een standaardprocedure, waardoor fouten in de cyclustijd, uitval en kwaliteitsafwijkingen worden gereduceerd.

Kortere trainingstijd

Belangrijk is dat operators hun instelvaardigheden herhaaldelijk kunnen oefenen en verbeteren zonder de machine telkens te hoeven demonteren. Carsten Schleyer, verantwoordelijk voor het project bij NSK in Munderkingen, noemt nog een ander voordeel: “De benodigde tijd voor trainingssessies in de virtuele ruimte is doorgaans maar een derde van de tijd die nodig is voor conventionele training. Dat komt vooral doordat de VR training puur is gericht op procedures zonder dat daarbij daadwerkelijk met gereedschappen en werkstukken hoeft te worden gewerkt.”

Meer dan training

In de praktijk bleek al snel dat VR voor NSK vele voordelen biedt, die veel verder gaan dan trainingseisen. Neem bijvoorbeeld een machine die bij de fabrikant nog in ontwikkeling is. Het is mogelijk om deze machine in de virtuele ruimte te installeren en medewerkers hier alvast op te trainen. Instellingsprocedures kunnen worden geanalyseerd en geoptimaliseerd met behulp van het digitale model van de machine. De operators kunnen vervolgens suggesties doen om deze procedures te optimaliseren en kunnen hun feedback en voorstellen zelfs rechtstreeks doorgeven aan de ontwikkelaars van de machine, die ze op basis daarvan eventueel kunnen aanpassen.

Alle hoeken

Een ander voordeel van zo’n digitaal machinemodel in de virtuele ruimte is dat het daarmee mogelijk is om het vanuit elke denkbare hoek te bekijken. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor reparatie- en onderhoudspersoneel, dat in de virtuele machine kan kijken en een plan kan opstellen voor het vervangen van onderdelen. Het managementteam van NSK beschouwt dit project als een goed voorbeeld van hoe digitalisering niet alleen de verwachte voordelen oplevert, maar ook mogelijkheden op andere terreinen inzichtelijk maakt.


“De beschikbaarheid van een model van een slijp- of hoonmachine in de virtuele ruimte maakt niet alleen de training van werknemers eenvoudiger, maar helpt ook bij de bediening en het onderhoud van de betreffende machine”, bevestigt Carsten Schleyer. De implementatie van het project in de fabriek van NSK in Munderkingen gebeurde met medewerking van Varity.me, een interdisciplinair team van Modellfabrik Bodensee GmbH. Varity.me ontwikkelde een eigen software, Varity SDK, voor het snel en eenvoudig ontwikkelen van interactieve trainingen in de virtuele ruimte.

De redactie

Recent Posts

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

48 minuten ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

3 uur ago

Staalonderzoek in de ruimte

In het internationale ruimtestation ISS voeren Tata Steel Nederland en de European Space Agency (ESA) onderzoek uit naar de…

3 uur ago