Categories: Actueel

Okuma 120 jaar jong

In 1898 richtte Eiichi Okuma in de Japanse stad Nagoya het bedrijf op dat meer dan een eeuw later nog steeds zijn naam draagt. In tegenstelling tot de machines van tegenwoordig hoefden de eerste machines niet te voldoen aan de strenge eisen van industrieën zoals de ruimtevaart, automotive en landbouw. De eerste machines die onder de naam Okuma werden verkocht, waren productiemachines voor bami. Eiichi Okuma was niet tevreden met de resultaten van de machines die toen op de markt werden gebracht. Hij koos ervoor om niet zijn eigen standaard te verlagen, maar om zelf machines te maken waarmee hij de gewenste resultaten kon behalen. Deze mentaliteit om het onmogelijke waar te maken, vormt nog steeds het hart van het bedrijf en zorgde voor de ontwikkeling van talloze hoogtepunten op het gebied van machinetechologie.

 

‘Okuma Machinery Works Ltd.’

In het eerste jaar van het bestaan produceerde en verkocht Eiichi Okuma 20 machines. Na dit eerste succes richtte hij in 1904 de focus van het bedrijf op productiemachines. Onderwijl trok hij veel aandacht met zijn bamiproductiemachines. In 1914, vlak voor de aanvang van de Eerste Wereldoorlog, verkreeg Okuma zijn eerste patent met de toen revolutionaire ‘Okuma automatisch aangedreven draaibank’. In lijn met de nieuwe richting van het bedrijf, werd in 1918 de naam veranderd in ‘Okuma Machinery Works Ltd.’. De productie van OS draaimachines werd met veel succes opgevoerd: in 25 jaar tijd werden er maar liefst 2.000 exemplaren geleverd. Daarmee is de bewerkingsmachine een van de best en langst verkochte draaimachines in de geschiedenis van het bedrijf.

De kwaliteit waar de Okuma-machines synoniem voor stonden, werd bij een steeds grotere groep bekend en resulteerde uiteindelijk in verschillende overheidscontracten. Dankzij de voortdurende diversificatie van het bedrijf was het in staat om de economische recessie en de gevolgen van de Kanto aardbeving van 1923 te boven te komen door ook houtbewerkings- en sigarettenproductie-machines te maken. Toen in 1930 Nagoya werd klaargestoomd als industrieel knooppunt voor de auto-industrie vergelijkbaar met Detroit, verzocht de burgemeester van de stad Okuma om een 8 cilindermotor te bouwen voor één van Japans eerste personenauto’s, de Atsuta-Go. 

 

Uitbreiding portfolio

Rond 1937 was Okuma uitgegroeid tot vooraanstaande producent van bewerkingsmachines in Japan. In plaats van op zijn lauweren te rusten, besloot het bedrijf zich ook te gaan richten op aanvullende bewerkingsoplossingen, zoals de DRA-J radiaalboormachines. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog beperkte de Japanse overheid de productie van precisiemachines tot draai-, slijp- en freesmachines. Ondanks die tijdelijke terugval, was de Okuma-merknaam in 1958 synoniem geworden voor industriële boor- en draaimachines. Deze eerste vormen van diversificatie onderstreepten de bereidheid en het vermogen om bewerkingsoplossingen te bieden voor een groot aantal eisen. Dit vormde ook het uitgangspunt voor de latere ontwikkeling van de zeer veelzijdig bewerkingscentra, multitasking machines en -als meest recente uitbreiding- super-multitasking machines die subtractieve en additieve productiebewerkingen combineren in één enkele bewerkingsmachine.

 

Nieuw tijdperk

In de geest van de oprichter Eiichi Okuma, ontwikkelde zijn bedrijf oplossingen die de grenzen van de technologie steeds verder verlegden. Om mechanische bewegingen te vervangen door een digitale besturing ontwikkelde Okuma in 1963 de numerieke besturing (NC) OSP III NC met feedback van de absolute positie. Okuma was daarmee de eerste in de industrie en is tot op de dag van vandaag nog steeds de enige producent die machine én besturing levert. Vanaf dat moment werden veel van Okuma’s nieuwe producten, zoals het eerste tweekoloms bewerkingscentrum uit 1966, geleverd in handmatige en NC-bestuurde uitvoering. 

 

Derde industriële revolutie

Het volgende tijdperk van bewerkingsmachines betrad Okuma in 1972 met de introductie van de volledig gecomputeriseerde NC met ingebouwde computer. Deze was op de LA40-N NC draaimachine alsook op de frees- en boormachines gemonteerd. Deze stap vormde een belangrijke mijlpaal voor de vele hightech oplossingen die Okuma ook vandaag nog levert. De basis hiervoor wordt gevormd door een diepgaande kennis van alle afzonderlijke componenten die voor de bewerkingen nodig zijn.
Al snel daarna ontwikkelde Okuma de OSP 300 met microprocessor. Deze nieuwe CNC-generatie speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de simultaan, vierassige CNC draaimachines. Daarnaast droeg deze ontwikkeling bij aan de wereldwijde popularisering van de CNC-bewerkingscentra. Gedurende de jaren ’80 bleef Okuma nieuwe bewerkingsmachines ontwikkelen en verbeterde zo de productiviteit van veel bedrijven. Ook in de jaren ’90 werd de ontwikkeling van nieuwe bewerkingsmachines voortgezet; het MCR-BIII tweekoloms bewerkingscentrum voor vijfzijdige toepassingen is daar een goed voorbeeld van. Ook deze bood een ongekende productiviteit – met name voor het bewerken van grotere werkstukken. 

 

Intelligente technologie

De sprong naar de 21e eeuw zorgde met de introductie van Okuma’s Intelligente Technologie voor een enorme stap voorwaarts in productiemogelijkheden. Door de ideale bewerkingsomstandigheden te creëren, staan deze prestatieverbeterende toepassingen synoniem voor verbeterde efficiency en productiviteit. De eerste Intelligente Technologie was het Thermo-Friendly concept dat in 2001 het levenslicht zag. Hiermee konden producenten de nauwkeurigheid van hun bewerkingen verhogen door de thermische vervorming te compenseren. Andere toepassingen volgden al snel, waaronder Okuma’s Collision Avoidance Systeem dat botsingen en daarmee kostbare beschadigingen tijdens de bewerkingen effectief voorkomt. Vergelijkbaar is Machining Navi dat chatter helpt te voorkomen en zo de oppervlaktekwaliteit waarborgt of verbetert.

Smart manufacturing

Door machine, CNC en software succesvol samen te smeden, legde Okuma de fundering voor slimme productieoplossingen. In 2013 presenteerde het bedrijf de Dream Site 1 (DS1) in Japan; een omgeving waar van begin tot eind de productie volledig geautomatiseerd was. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Okuma’s multitasking machines en middelgrote tot grote draaimachines. Deze ‘smart factory’ halveert de doorlooptijd en verdubbelt de productiviteit. DS1 zorgde bij Okuma voor een verhoging van de productiecapaciteit met 30 procent. In 2014 werd ook de CNC van Okuma nog intelligenter: de intelligente OSP-suite geeft operators niet alleen toegang tot Okuma’s Intelligent Technology-apps maar speelt ook een vitale rol bij de verwerking van grote hoeveelheden data.

In dezelfde periode werden ook uiterst nauwkeurige vijfassige bewerkingscentra toegevoegd aan het portfolio van Okuma. Deze waren in eerste instantie speciaal ontwikkeld voor veeleisende industrieën, zoals de ruimtevaart. Nieuwe oplossingen voor moeilijke bewerkbare materialen, zoals titanium en Inconel, volgden al snel. Voor een nog grotere verscheidenheid aan toepassingen maakte Okuma ook het tandwielsnijden beschikbaar op de multitasking machines – een proces dat normaal gesproken speciale machine vereist. Bij al deze technologische vooruitgang bleef Okuma trouw aan de filosofie van de oprichter om het onmogelijke mogelijk te maken. Als eerbewijs koos het bedrijf in 2015 voor de merkboodschap ‘Open Possibilities’. Door vast te houden aan deze missie, zette Okuma de ontwikkeling van nieuwe, intelligente productietechnologie voort – alles erop gericht om de productiviteit van producenten te verbeteren. In 2016 presenteerde Okuma de eerste super-multitasking machines: met de LASER EX-serie zijn niet alleen draai-, frees- en slijpbewerkingen mogelijk maar ook LMD-bewerkingen, laserharden en meer. Daarmee is een bewerkingsmachine voorhanden die werkstukken van begin tot eind bewerkt. In dezelfde periode verwerkte Okuma de ervaringen van de eerste ‘smart factory’ in een onderdelenfabriek die een investering vergde van 8 miljoen euro. Deze Dream Site 2 (DS2) opende haar deuren in 2017 en bereikte een nog hoger automatiseringsniveau dan DS1. Er werden maar liefst 61 bewerkingsmachines uit het uitgebreide portfolio samengebracht in een productieomgeving op basis van het Industrial Internet of Things (IIoT). Een nieuw productieplanningsysteem, geavanceerde visualisatiemethoden, real-time gegevensverwerking en automatisering met behulp van state-of-the-art robots zorgen voor een omgeving waar zelfs bij kleine productiehoeveelheden een productiviteit wordt bereikt die vergelijkbaar is met die van massaproductie.

 

Eiichi Okuma oveleed in 1950 maar zijn gedachtegoed leeft voort in ieder nieuw idee en nieuwe technologie om de productiekwaliteit en -productiviteit te verhogen. 120 jaar na de oprichting is het bedrijf een internationale speler met vestigingen en kantoren in 40 landen. In 2017 vertaalde Okuma de kennis die in DS1 en DS2 werd opgebouwd naar productiemogelijkheden voor het Industrie 4.0-tijdperk. Okuma’s oplossing voor intelligente productieomgevingen, Connect Plan, is ontwikkeld om het gehele proces van planning en productie te verbeteren. De inzet hiervan zorgt voor een verbeterde visualisatie van de productieomgeving, gegevensverwerking en -analyse en voorspellend onderhoud. Met deze oplossing maakt Okuma krachtige tools uit de eigen ‘smart factories’ toegankelijk voor klanten. Daarmee wordt ook voor hen een nieuw tijdperk van machinebewerkingen geopend.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

3 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

4 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

4 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

4 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

4 dagen ago