‘We zochten naar markten, waarin het vakmanschap van onze lassers van uitlaten in één product gecombineerd kon worden met de kennis en kunde van de metaalwarenfabriek‘, aldus Voogd. ‘We zagen goede mogelijkheden voor drie-dimensionaal gevormde producten, die worden samengesteld uit buis- en plaatwerkdelen.’
Daarna is het snel gegaan met de ontwikkeling van het bedrijf. Terwijl iedereen investeerde in lasersnijden, kocht Schouten & Visschers haar eerste lasrobot. ‘We wilden toen niet op een andere manier, lasersnijden in plaats van stampen, eenzelfde onderdeel maken, maar zochten het vooral in het zelf kunnen leveren van meer toegevoegde waarde, en tegelijkertijd optimaal gebruik maken van de in de markt aanwezige snijcapaciteit.’ Al snel werd de eerste lasrobot gekocht, omdat de handmatige productie van frames te duur werd. Binnen een jaar volgde de tweede lasrobot. Om in eigen beheer ook de benodigde lasmallen te kunnen maken, is fors geïnvesteerd in de gereedschapmakerij. Met een modern machinepark worden nu zowel volggereedschappen ontworpen en gemaakt, alsook alle lasmallen voor de lasrobots. ‘We beschikken bovendien over een 3D tekenpakket en zijn daarmee in staat snel een product te vertalen naar een productiemethode’, weet Voogd.
In 2009, op het hoogtepunt van de crisis, was de tijd er rijp voor om toch zelf te gaan investeren in een lasersnijmachine. ‘We wilden in een nog eerder stadium met onze opdrachtgevers om de tafel kunnen zitten om ook prototype’s en nul-series te kunnen maken. Dan moet je ook zelf kunnen lasersnijden.’ Begin 2010 werd de lasersnijmachine in gebruik genomen. Met het binnenhalen van een aantal nieuwe projecten bleek al snel de beschikbare lascapaciteit te gering. Eind 2010 is een derde lasrobot aangeschaft, die qua bouw overeenkomt met de andere lasrobots, maar waarvan de lengte van de lastafels groter is. Er zijn nu drie lasrobots met elk twee lastafels waarvan de lengte respectievelijk 1.200, 1.800 en 2.300 millimeter bedraagt. Grotere producten of meerdere lasmallen op één tafel zijn nu mogelijk. Dit is nodig om de lastijd per kant optimaal op elkaar af te kunnen stemmen.
Aan goede lasrook afzuiging is veel aandacht besteed. Of zoals Voogd het noemt: ’80 procent van de investering staat op de grond, de rest hangt er boven. Nu kunnen we alles, behalve goed meten, dachten we toen. Om ook daaraan invulling te geven, hebben we geïnvesteerd in een 3D meetarm en daar vervolgens een moderne meetkamer omheen gebouwd.’ Door goed samen te werken met partners voor onder ander poedercoaten en montage krijgt de klant een complete functionele module geleverd. Daarmee is de cirkel voor Schouten & Visschers rond. Het gehele traject van prototype tot serie wordt afgedekt.
Schouten & Visschers Metaalwarenfabriek is van oudsher een traditionele metaalwarenfabriek met mechanische en hydraulische persen, en een eigen gereedschapmakerij waar vaak eenvoudige handinleggereedschappen in eigen beheer werden ontwikkeld en gemaakt.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…