Categories: ActueelMarktprijzen

Omzet basismetaal piekt door hoge metaalprijs

Dit concludeert ABN AMRO aan de hand van de Sectorprognose Industrie maart 2018. De basismetaalindustrie krijgt in toenemende mate te maken met concurrentie vanuit de kunststofproductenindustrie. Daar worden producten gemaakt die de eigenschappen van metaalproducten goed kunnen nabootsen, zonder aan kwaliteit en betrouwbaarheid te verliezen. Het is dus evident dat de branche blijft investeren in innovatief vermogen. Stilzitten is geen optie.

Industriebreed

In 2017 nam de industriële productie in Nederland toe met 3,9 procent. Dat is de sterkste toeneming in zes jaar. ABN AMRO verwacht dat groei zich ook in de komende jaren manifesteert, zij het in een minder hoog tempo. Zo groeit de industriële productie in 2018 naar verwachting met 3,5 procent en in 2019 met 2,9 procent.

Machines (+10,5 procent), transportmiddelen (+9,5 procent) en elektrotechniek (+7,5 procent) zijn in 2018 de sterkste stijgers. Dit is vooral te danken aan de positieve verwachtingen voor de wereldeconomie in de komende twee jaar. Zo blijven de export – één van de belangrijkste aanjagers van groei voor de industrie – en de investeringen weliswaar op peil, maar neemt het groeitempo licht af. De druk op de arbeidsmarkt blijft volgens ABN AMRO groot, waardoor het voor industriële bedrijven niet eenvoudig is geschikt personeel te vinden.

Na de voedingsmiddelen- en de chemische industrie is de machine-industrie de grootste branche binnen de sector. De branche exporteert jaarlijks veel machines. De top vijf exportlanden zijn Duitsland, het VK, Frankrijk, de VS en België. Bijna 50 procent van de exportwaarde van machines gaat naar deze vijf landen. Wat opvalt is dat veel machines geëxporteerd worden naar het VK. Daarom wordt de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen voor de machine-industrie erg belangrijk, met name rondom de nieuwe douaneregelingen.


De Rubber/kunststoffen, Basismetaal en Metaalproducten deden het met respectievelijk 5 procent, 1,8 procent en 2,8 procent wat minder.

Toeleveranciers

De industriële sector is aan verandering onderhevig. Doordat steeds meer bedrijven digitaliseren, zijn ze in staat om verdere groei te realiseren. Dit kan echter druk leggen op andere bedrijven in de keten. Het is nog maar de vraag of toeleveranciers de snelle groeiers kunnen bijbenen, omdat zij niet de capaciteit en vaardigheden hebben om hierin mee te gaan. Om aan deze hogere eisen te voldoen, is hoe dan ook een professionaliseringsslag noodzakelijk. Hierbij is het onduidelijk of de bedrijfsstrategie dan nog wel aansluit op de nieuwe rol van toeleveranciers. Deze digitale transformatie zet daarmee druk op partijen in de keten. ABN AMRO benadrukt dat toeleveranciers in strategisch en organisatorisch opzicht voorbereid moeten zijn op deze veranderingen.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago