Onbemand frezen stuk nauwkeuriger

Zestien jaar geleden kocht Ad van Riet zijn eerste freesbank. Eenvoudig draaiwerk produceerde hij destijds. Tegenwoordig is Van Riet Metaalbewerking een toeleverancier aan de high tech industrie in de regio Veldhoven, het hart van de Nederlandse high tech industrie met OEM’ers voor onder andere de halfgeleiderindustrie. Daar worden de hoogste nauwkeurigheden gevraagd in combinatie met marktconforme prijzen. Daarom heeft de Nederlandse verspaner geïnvesteerd in een Mazak Variaxis 630 5X, om 18 tot 20 uur per dag onbemand te kunnen frezen. De metaalondernemer heeft echter tegelijkertijd geïnvesteerd in Esprit CAM software via Pimpel, Europa’s grootste ontwikkelaar van postprocessors en add-ons voor Esprit software.

Kwaliteitscontrole

Zo wilde het bedrijf een automatische meetcyclus in de postprocessor integreren. Nadat een vlak is bewerkt, moet de machine een afwijking automatisch kunnen corrigeren. Ad van Riet: ‘Als we hier ‘s ochtends binnenkomen, moeten goede producten in de cel liggen.’ Daarom meet de machine met een Renishaw meettaster het vlak of gat, terwijl het product in de opspanning in de machine blijft.
Als een maat zodanig buiten de toleranties valt dat corrigeren niet mogelijk is, wordt de bewerking afgebroken. Constateert de meettaster dat een gat te conisch is, wat duidt op gereedschapsslijtage, dan wordt automatisch het gereedschap gewisseld. De proceszekerheid neemt dus sterk toe.
Ondanks dat de kwaliteitscontrole onbemand plaatsvindt, meet Bart van de Sande, voorman, steekproefsgewijs werkstukken na in de meetkamer. ‘De machine of de spindel kunnen door het gebruik onnauwkeuriger worden. Omdat de meettaster op de machine zit, zie je die eventuele afwijking niet terug in de meetresultaten. Daarom controleer ik steekproefsgewijs en daarmee feitelijk ook de machine.’

300 nulpunten

Proceszekerheid heeft alles te maken met fouten uitsluiten. Pimpel Benelux heeft daarom de postprocessor onder andere voor nulpuntbepaling binnen de mogelijkheden van de standaard uitgebreid voor Van Riet Metaalbewerking. Standaard is de postprocessor geschreven voor 48 van deze nulpunten; Van Riet Metaalbewerking heeft dat laten aanpassen naar 300. Dit heeft men gedaan om, ook als meerdere stukken op een pallet zijn opgespannen, supernauwkeurig te kunnen frezen. ‘Dan moet je niet na het voor- en nafrezen telkens opnieuw met de meettaster naar het product moeten gaan, want dat betekent iedere keer kans op fouten en is bovendien dubbel werk’, legt Bart van de Sande uit. ‘Met deze oplossing kunnen we in theorie honderden extra nulpunten in de machine creëren.’ Het gaat Van Riet Metaalbewerking echter vooral om de nauwkeurigheid. Drie keer met de meettaster naar het werkstuk gaan, betekent drie keer een andere meting. Nu blijft de Mazak Variaxis de waardes voor het gehele product gebruiken.

Simulatie

Dankzij de combinatie van Esprit met de vijfassige machine haal je gemakkelijker hoge nauwkeurigheden, is de ervaring van de toeleverancier. Bart: ‘Voorheen kostte dat meer moeite. En het risico op fouten was veel groter.’ Hij bespaart bovendien programmeertijd. Als je een solid hebt, is programmeren in Esprit veel eenvoudiger dan aan de machine. Je maakt de bewerking aan, simuleert, checkt en is het goed, ga je door. Door de betrouwbare simulatie is het testen aan de machine hierdoor niet meer nodig. ‘Je komt sneller tot een goed product en sluit fouten uit’, zegt Bart van der Sande.

Doorlooptijd reductie

Esprit helpt Van Riet Metaalbewerking niet alleen de kwaliteit te verhogen en voorspelbaar te maken. Ook wordt de doorlooptijd korter en dus de productiviteit van de machine hoger. Complexe delen programmeert men binnen één dag. Daarna heeft de verspaner op de machine één product nodig om het programma te finetunen en dan worden foutloze producten gefreesd. Onbemand. Gemiddeld komen na anderhalve dag de juiste complexe producten van de machine. Ook bij productwijzigingen levert deze werkwijze voordelen op.

Pimpel Benelux

De oplossing voor Van Riet Metaalbewerking is geleverd door Pimpel Benelux . Dit is de onderneming waarin alle Esprit en WinTool activiteiten van het vroegere Greenock CAD Service zijn ondergebracht. Dit komt voort uit de intensieve samenwerking met Pimpel GmbH in Oostenrijk.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago