Categories: Actueel

OnderhoudNL zet claim staalgrit door

In oktober 2017 bleek dat er straalgrit is gebruikt dat met asbest vervuild was. Deze partij verontreinigd straalgrit is ongeveer drie maanden in de handel geweest. Gedurende die drie maanden zijn werknemers blootgesteld aan asbest. Ook omwonenden van straalprojecten kunnen gedurende een bepaalde periode hieraan blootgesteld zijn. Uit het TNO/RIVM-onderzoek blijkt dat de dagelijkse grenswaarde voor asbest voor sommige werknemersgroepen is overschreden.

Door de korte periode waarin voor werknemers de blootstelling heeft plaatsgevonden blijft het totale gezondheidsrisico echter beperkt. Voor omwonenden betekent het dat door de korte duur van de blootstelling het gezondheidsrisico zelfs zeer beperkt is.

 

Schade enorm

OnderhoudNL, de ondernemersorganisatie van onderhoudsspecialisten, is blij dat de blootstelling van werknemers en omwonenden meevalt. Echter, de schade die is geleden door honderden gedupeerde bedrijven is enorm. ‘Wij houden Eurogrit aansprakelijk voor álle geleden schade. De enorme kosten voor onderzoek, opruimen, het stilliggen van het bedrijf, de schadeclaims van gedupeerde opdrachtgevers en verlies aan opdrachten worden door veroorzaker Eurogrit niet erkend en vergoed. Dat valt de gedupeerde bedrijven en hun medewerkers erg zwaar’, aldus directeur Okke Spruijt van OnderhoudNL. 

 

Massaclaim

OnderhoudNL bereidt namens de gedupeerde metaalconserveringsbedrijven een massaclaim tegen Eurogrit voor. Direct nadat de schade zich begin oktober vorig jaar aandiende, heeft OnderhoudNL de strijd aangebonden met fabrikant/leverancier Eurogrit inzake de bedrijfsschade die zij veroorzaakt heeft met de levering van met asbest verontreinigd straalgrit. 

 

Totale schade

De totale directe en indirecte schade wordt geschat op circa 200 miljoen euro. OnderhoudNL heeft nauw samengewerkt met TNO om de juiste scenario’s voor de verschillende blootstellingsmetingen uit te voeren.

Directeur Spruijt: ‘Wij wilden de exacte blootstelling per medewerker in het veld bepaald hebben zodat de bedrijven hierover betrouwbare mededelingen aan hun medewerkers en onderaannemers konden doen. TNO is vervolgens per medewerker uitgegaan van zogenaamde worstcasescenario’s ofwel de meest ongunstigste omstandigheid. Daarmee zijn de gepubliceerde waarden de hoogst mogelijke, maar onder het maatschappelijk geaccepteerde risico. Het RIVM bevestigt dit. Zij geeft aan dat de blootstelling van omwonenden als verwaarloosbaar risico kan worden geclassificeerd.’ 


www.onderhoudnl.nl/homepage

De redactie

Recent Posts

China voert staalproductie verder op

De wereldwijde staalproductie liet in oktober een stijging zien van 1,0 procent ten opzichte van…

12 uur ago

Groene staaltransitie ArcelorMittal uitgesteld

De ambitieuze plannen van staalgigant ArcelorMittal om haar Europese fabrieken te vergroenen, komen voorlopig op…

15 uur ago

‘Bijdrage werkgevers aan vakopleiding jongeren vaak onderschat’

Individuele bedrijven leveren in Nederland een essentiële bijdrage aan het opleiden van jonge mensen in…

18 uur ago

Forklift Joe als zelfstandige vorkheftruck aan de slag bij maakbedrijf (video)

Specialist in AGV-oplossingen Kumatech heeft deze maand zijn eerste zelfrijdende counterbalanced forklift afgeleverd bij een…

2 dagen ago

Twee miljoen voor mkb-innovaties

Minister Beljaarts van Economische Zaken trekt twee miljoen euro subsidie uit voor het stimuleren van innovaties die de…

2 dagen ago

Structurele verhoging van WBSO belangrijke opsteker voor technologische industrie

Bij de behandeling van het Belastingplan is een amendement van CDA, CU, VVD, BBB en…

2 dagen ago