Ondernemen met TNO’s laser-satellietcommunicatie technologie

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Ons dataverbruik stijgt exponentieel door slimme technologieën zoals AI-chatbots, 4K-streaming en cloud computing, wat onze huidige netwerken tot het uiterste test. TNO werkt daarom aan een baanbrekende oplossing: laser-satellietcommunicatie, een technologie die gebruikmaakt van lichtgolven in plaats van radiogolven. Dit biedt hogere capaciteit, snellere verbindingen, en is bovendien veiliger. De technologie is, kortom, cruciaal voor onze data-intensieve wereld.

Voor de marktintroductie van deze technologie werkt TNO nauw samen met Nederlandse bedrijven om hen in staat te stellen een leidende internationale positie op te bouwen in deze snel opkomende en zeer competitieve miljardenmarkt. Zo startte TNO in 2024 een strategisch partnerschap met FSO Instruments een joint venture van Demcon en VDL Group, die TNO’s technologie commercialiseert en industrialiseert.

Will Crowcombe werkte binnen TNO tien jaar aan de ontwikkeling van optische technologie en is nu Managing Director van FSO Instruments. Hij zegt: “Optische communicatie zorgt voor snelle, veilige verbindingen tussen grondstations, satellieten, vliegtuigen en onbemande luchtvaartuigen. Dit kan door de ruimte, maar ook over land en in de zee. Met laserbundels kunnen over grote afstanden grote hoeveelheden data worden verzonden. Daarvoor is zeer geavanceerde optomechatronica nodig die ervoor zorgt dat de verbindingen betrouwbaar, veilig en snel zijn.”

TNO en FSO werken ook samen op gebied van R&D gericht op de ontwikkeling van innovatieve technologieën en toepassingen voor optische communicatie. TNO richt zich daarbij op vroege technologieontwikkeling en demonstratiemodellen, FSO Instruments focust op de technologie-industrialisatie, productie en marktontwikkeling.

Cowcrombe: “Onze samenwerking, waarbij waardevol toegepast onderzoek wordt geïndustrialiseerd tot commerciële producten, is een schoolvoorbeeld van valorisatie. Deze samenwerking vergroot onze capaciteit om in Nederland de toeleveringsketen te creëren die we nodig hebben om een toonaangevende internationale leverancier van optische modules en subsystemen voor laser-satellietcommunicatie te zijn.”

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *